niedziela, 16 sierpnia 2015

Placuszki z kaszy manny dla dzieci

Od niedawna rozszerzam dietę u mojej niespełna 8-miesięcznej córki. Nie podaję jej papek, ponieważ idziemy drogą BLW (Baby Led Weaning) i dlatego muszę szukać alternatywnych pokarmów, które mogłaby sama wziąć do łapki i zajadać. W książce "Mama Alergika Gotuje" znalazłam przepis na placuszki z kaszy manny. Nieco go zmodyfikowałam i przygotowałam na dzisiejsze śniadanie. 
Placuszki są sztywne, więc nie rozpadają się, ale nawet 2 zębami można odgryźć z nich kęs, moja córka  świetnie sobie z nimi poradziła. Dzięki zawartości syropu klonowego w cieście są lekko słodkawe. Dziecku podałam je bez żadnych dodatków, a sama zjadłam kilka placuszków polanych syropem klonowym i posypanych owocami. To takie danie, które posmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym, mi przypominają zdrowszą wersję pankejków. Próbujcie śmiało.

Składniki
200 g kaszy manny
250 ml mleka
(dla małych dzieci roślinnego np. orkiszowego)
2 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki oleju z pestek winogron lub topionego masła klarowanego
1 łyżka wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
(dla dzieci bez fosforanów)

Mleko, ekstrakt waniliowy, syrop klonowy, wodę oraz olej mieszamy ze sobą w misce. Dodajemy kaszę mannę oraz proszek do pieczenia i miksujemy. Odstawiamy na 5 minut, żeby ciasto zgęstniało.

Placuszki smażymy na suchej i rozgrzanej patelni na średnim ogniu. Obracamy je, gdy na górze placka pojawią się pęcherzyki powietrza a ich spód będzie złoty, obracamy na drugą stronę i dosmażamy.

Mi te placuszki smakują same, ale możemy podać je polane syropem klonowym, z dodatkiem konfitury, twarogu czy świeżymi owocami. Mają zwartą konsystencję, więc mniejsze dzieci mogą je jeść rękoma, samodzielnie odgryzając z nich kęsy.

Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate