sobota, 28 listopada 2015

Pierniczki

Pogoda za oknem jeszcze nie nastraja do Świąt, ale jakby nie było do Bożego Narodzenia został już tylko miesiąc. To najwyższy czas na przygotowanie pierniczków. Zdążą zmięknąć do Wigilii, żebyśmy w pełni mogli cieszyć się ich smakiem. Przepis na te ciasteczka pochodzi z książki "Boże Narodzenie z Thermomixem". Nieco kruszyło mi się ciasto na pierniczki i miałam trochę problemu z ich rozwałkowaniem, ale wyszły bardzo smaczne.

Inne przepisy na pierniki i pierniczki:
Składniki
350 g mąki
50 g masła
100 g płynnego miodu
80 g cukru
1 jajko
(oddzielnie białko i żółtko)
2 łyżki cukru waniliowego
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody

Do rondelka wkładamy masło, miód, cukier, cukier waniliowy i przyprawę do piernika. Podgrzewamy na wolnym ogniu do rozpuszczenia się składników i odstawiamy do przestudzenia.

Do przestudzonej masy dodajemy żółtko, mąkę oraz sodę i wyrabiamy ciasto. Białko ubijamy na sztywną pianę i dodajemy ją do ciasta. Łączymy wszystkie składniki i ugniatamy gładkie ciasto.
Ciasto wałkujemy i wykrawamy z niego ciastka o świątecznych kształtach. Jeżeli będziemy chcieli powiesić jena choince, to jeszcze przed pieczeniem robimy w nich dziurki np. za pomocą patyczka do pieczenia. Układamy je na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. 

Pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160'C na opcji góra-dół przez ok. 10 minut do zarumienienia. 
Gdy ostygną możemy je polukrować.

Przepis na Thermomix
Masło, miód, cukier, cukier waniliowy i przyprawę do piernika wkładamy do naczynia miksującego i podgrzewamy 1min/50'C/obr.2. Odstawiamy do wystudzenia. Ustawiamy obr.4 i do przestudzonej masy dodajemy żółtko, a następnie mąkę i sodę. Wyrabiamy ciasto 1min/Interwał i przekładamy je do innego naczynia.
Naczynie miksujące myjemy i dokładnie osuszamy. Zakładamy motylek, wlewamy białko i ubijamy pianę 2-3min/obr.4. Dodajemy pianę do ciasta i mieszamy ze sobą.
Ciasto na pierniczki wałkujemy na grubość ok. 5 cm i wykrawamy ciastka o świątecznych kształtach. Jeżeli będziemy chcieli powiesić je na choince, to jeszcze przed pieczeniem robimy w nich dziurki np. za pomocą patyczka do pieczenia.
Układamy je na blasze wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką.
Pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160'C na opcji góra-dół przez ok. 10 minut do zarumienienia.
Gdy ostygną możemy je polukrować.

Smacznego!



Prezenty na Mikołajki II
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate