wtorek, 8 grudnia 2015

Śledzie w czosnku, majeranku, kaparach i oliwie

Są u śledziożercy? Jeżeli tak, to na pewno spodoba Wam się moja najnowsza propozycja - śledź w occie z majerankiem, kaparami, którego przygotowałam z przepisu najnowszej książki Lidla "Ryby są super". Może i nie wygląda najlepiej, ale smakuje naprawdę nieźle.


Składniki
250 g płatów śledziowych
3 łyżki mąki pszennej
2 szklanki wody
1/2 szklanki octu spirytusowego
sok z 1 cytryny
5-7 ząbków czosnku
1 łyżka kaparów
2 łyżki cukru
2-3 łyżki majeranku
2 listki laurowe
2 ziarnka ziela angielskiego
5 ziarenek pieprzu czarnego
(świeżego lub suszonego) 
sól
pieprz
olej do smażenia


Śledzie kroimy na mniejsze kawałki (ale niezbyt małe, żeby nie rozpadły się podczas smażenia) i namaczamy je w wodzie. Osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie obtaczamy je w niewielkiej ilości mąki i z obu stron obsmażamy na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Do garnka wlewamy wodę, ocet, dodajemy cukier, ziele angielskie, liście laurowe, czarny pieprz i sok z cytryny. Zagotowujemy.

Na patelni, na której smażyliśmy śledzie, lekko szklimy posiekany na kawałki czosnek, dodajemy kapary i roztarty w dłoniach majeranek. 

Śledzie wkładamy do słoiczków, na przemian z czosnkiem i kaparami z patelni. Następnie zalewamy je przygotowaną zalewą octową. Słoiczki zakręcamy i odstawiamy na 24 godziny.

Śledzie podajemy z ciemnym pieczywem i masłem.
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
6 ziaren pieprzu czarnego

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate