środa, 6 stycznia 2016

Babeczki ziemniaczane z kapustą kiszoną

Co podajecie do czerwonego barszczu? U nas tradycyjnie w zupie lądują uszka, lub zagryzamy ją paluszkami drożdżowymi. W tym roku dla urozmaicenia zrobiłam babeczki z ziemniaków i kapusty kiszonej. Łatwe do przygotowania, nieco podobne do placków ziemniaczanych, ale dużo od nich lżejsze, bo zamiast smażyć je na oleju, pieczemy w piekarniku. Mi bardzo posmakowały i na pewno na stałe wpiszą się do mojego świątecznego menu. Pasują także na karnawałowe przekąski. Najsmaczniejsze są podane od razu po upieczeniu, odgrzewane nieco tracą na uroku i jednak lepiej piec je w samych silikonowych foremkach, po papilotki za bardzo przyklejają się do babeczek. Przepis pochodzi z grudniowego numeru magazynu "Moje gotowanie".

Składnik
(ok. 10 sztuk)
6 sporych ziemniaków
3 cebule
2-3 łyżki masła
9 łyżek posiekanej kapusty kiszonej
6 łyżek mąki
3 jajka
sól
pieprz

Ziemniaki i cebule obieramy. Ziemniaki ścieramy na średnich oczkach tarki, a cebulę drobno siekamy i szklimy na maśle. Kiedy zacznie się złocić, dodajemy kapustę kiszoną i dusimy razem przez kilka minut, aż odparujemy cały płyn. Odstawiamy do ostudzenia. 

Gdy kapusta z cebulą przestygnie, mieszamy ją z lekko odciśniętymi ziemniakami, mąką oraz jajkami. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Formę na muffinki lub silikonowe foremki smarujemy masłem (w oryginale smalcem) i napełniamy masą ziemniaczaną. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190'C przez ok. 30 minut. 

Podajemy na ciepło, najlepiej w dniu upieczenia. Jeżeli zostawiamy je na następny dzień, warto podgrzać przed podaniem.
Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate