środa, 27 stycznia 2016

Krem z awokado i banana

Wczoraj proponowałam Wam bardzo smaczny, ale nie do końca zdrowy deser- chruściki lane, ale przecież Karnawał jest od tego, żeby szaleć. Dziś dla równowagi mam prawdziwą bombę witaminową. Nie dość, że pyszna, to do tego bardzo pożywna. Nie wiem jak Wy, ale ja jakoś nie rzucam się na awokado- samo jest dla mnie zbyt mdłe i nie bardzo mi smakuje. Jest jednak tak zdrowe, że warto poszukać na nie sposobu. Ja dodaję je do sałatek, mieszam z różnymi warzywami i owocami, robię koktajle. Dzisiejszy krem to absolutny hit. Przygotowuje się go w try miga i smakuje wprost obłędnie. Zrobiłam go jako smarowidło na kanapki dla córki i powiem szczerze, że musiałam się powstrzymywać, żeby nie wyjeść go całego prosto z miseczki. Można także posmarować nim naleśniki.

Inne pomysły na awokado:


Składniki
1 banan
1 dojrzałe awokado
2 łyżki serka np. Bielucha
kilka kropli soku z cytryny

Banana myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. Awokado kroimy na pół i za pomocą łyżeczki wydrążamy miąższ. Dokładamy do banana i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby owoce nie ściemniały. Rozgniatamy banana i awokado widelcem aż uzyskamy gładką papkę. 


Dodajemy serek i mieszamy ze sobą. Jeżeli banan był dojrzały i słodki, nie ma potrzeby dosładzania kremu, a jeżeli wolimy bardziej wyrazisty smak, możemy dodać nieco miodu lub syropu klonowego.

Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate