sobota, 9 stycznia 2016

Pierniczki

Miałam już nie piec więcej pierniczków w grudniu, tym bardziej, że czekoladowe dorabiałam już 2 razy, tak szybko je zjadamy. Postanowiłam jednak wspomóc choć symbolicznie akcję Stowarzyszenia Warszawskich Blogerów Kulinarnych "Stolnica", którzy zorganizowali akcję dekorowania pierniczków w Centrum Zdrowia Dziecka i dorzucić swoje pięć groszy. Z tej okazji wypróbowałam kolejny przepis na pierniczki, tym razem z "Moich Smaków Życia". Pierniczki przygotowuje się i wałkuje bardzo łatwo, także polecam Wam go z czystym sumieniem.
Składniki
Ciasto
250 g mąki
60 g cukru
80 g masła
100 g miodu
1 jajko
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu

Lukier królewski
1 białko
(o temp. pokojowej)
1 szklanka cukru pudru
szczypta soli

Rozpuszczamy w rondelku masło, miód i cukier i odstawiamy do wystudzenia.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dosypujemy przyprawę do piernika i cynamon i mieszamy ze sobą. Dodajemy rozmącone jajko i wystudzoną mieszankę masła, miodu i cukru. Zagniatamy miękkie ciasto, zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

Wykrojone ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 170'C na opcji góra-dół przez około 10 minut. Upieczone pierniczki (gorące będą lekko miękkie) przekładamy na kuchenną kratkę i studzimy. Wystudzone pierniczki przekładamy do pojemnika i szczelnie zamykamy. Dekorujemy po wystudzeniu.

Białko ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy cukier puder, cały czas miksując. Jeżeli masa jest zbyt rzadka, dosypujemy 2-3 łyżki cukru pudru. Przekładamy go do woreczka i odcinamy rożek. Dekorujemy zgodnie z własną fantazją.

Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate