czwartek, 28 stycznia 2016

Surówka z kapusty kiszonej

Zimą, kiedy wybór świeżych owoców i warzyw jest mocno ograniczony, w moim jadłospisie pojawiają się kiszonki. Prym wiedzie kapusta kiszona, mogę ją jeść niemalże codziennie. Nie dość, że zdrowa to jeszcze smaczna, tania i łatwo dostępna. 
Kspusta kiszona zawiera duże ilości wtaminy C, więc działa uodparniajaco. Dzięki  obecności kwasu mlekowego, zaleca się  ją przy antybiotykoterapii. Warto takze wspomoc sie jej dzialaniem, gdy dopadnie nas kac, poniewaz znacznie zmniejsza jego niedogodności. 

Ja najbardziej lubię kapustę bez dodatku marchewki. Uważam, że nie potrzebuje prawie żadnych dodatków, bo sama w sobie jest smaczna. Do zaprzyjaźnionego warzywniaka przychodzę z butelką i dostaję w gratisie sok z kiszonej kapusty, który popijam rano i wieczorem.

Dziś zrobiłam najprostszą sałatkę z kapusty, którą pamiętam z dzieciństwa, bo właśnie tak kapustę podaje moja mama. Surówka ta jest świetnym dodatkiem do kopytek, klusek śląskich i przeróżnych mięs. Ja podaję ją z gulaszem i kotletem schabowym. 


Składniki
300 g kapusty kiszonej
1 mała cebula
1 łyżka oleju z pestek winogron
(lub inny neutralny w smaku)
świeżo mielony pieprz do smaku

Kapustę układamy na desce i kroimy, nie musi być jakoś bardzo drobno, ważne, żeby się "nie ciągnęła" podczas jedzenia. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dokładamy do kapusty i mieszamy ze sobą. Polewam olejem i posypujemy pieprzem do smaku. I już gotowe.
Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate