wtorek, 23 lutego 2016

Bezy

Lubicie bezy? Ja wprost uwielbiam. Nie dość, że są smaczne, to jeszcze do ich przygotowania wystarczą jedynie dwa składniki. Często robię różnego rodzaju ciasta lub desery, do których przygotowania używam samych żółtek i szkoda mi wyrzucać pozostałe białka. Wtedy właśnie zabieram się za pieczenie bez. W zależności od tego, czy wolicie suche czy lekko ciągnące w środku suszy się je krócej w wyższej temperaturze (suche) lub nieco dłużej w niższej. Najczęściej beziki znikają jeszcze tego samego dnia, co je upiekłam, ale możemy je także przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.


Składniki
2 duże białka (każde po ok. 40g)
100-110 g drobnego cukru
szczypta soli 



Idealne białka do pieczenia bezy powinny być bardzo dobrze oddzielone od żółtek i mieć temperaturę pokojową. Białka przelewamy do suchego i czystego naczynia, lekko ubijamy mikserem, dodajemy szczyptę soli i ubijamy stopniowo zwiększając obroty do uzyskania sztywnej piany. Dopiero wtedy zaczynamy MAŁYMI porcjami dodawać cukier. Jeżeli zrobimy to zbyt szybko, piana zrobi się rzadka i bezy nie wyjdą. 

Po wsypaniu całego cukru, ubijamy białka jeszcze przez ok. 1 minutę i za pomocą rękawa cukierniczego i tylki do bez wyciskamy bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 

Uformowane bezy wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Jeżeli chcemy uzyskać bezy suche to pieczemy je przez 50-60 minut w 140'C. Bardziej ciągnące w środku uzyskamy przy pieczeniu ich w 110'C przez ok. 60-70 minut.
Studzimy je w uchylonym piekarniku.

Przepis na Thermomix
Idealne białka do pieczenia bezy powinny być bardzo dobrze oddzielone od żółtek i mieć temperaturę pokojową. Białka przelewamy do suchego i czystego naczynia miksującego. Zakładamy motylek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy 5min/obr.4 - nie zakładamy miarki. W tym czasie stopniowo MAŁYMI porcjami dodajemy cukier.
Ubitą pianę przekładamy i za pomocą rękawa cukierniczego i tylki do bez, wyciskamy bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Uformowane bezy wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Jeżeli chcemy uzyskać bezy suche to pieczemy je przez 50-60 minut w 140'C. Bardziej ciągnące w środku uzyskamy przy pieczeniu ich w 110'C przez ok. 60-70 minut.
Studzimy je w uchylonym piekarniku.

Smacznego!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate