niedziela, 20 marca 2016

Babka ucierana bananowa

Wielkanoc już za tydzień, dlatego pozostajemy w klimacie świątecznym. Dziś kolejna propozycja na babkę, tym razem bananową ze skórką pomarańczową.


Składniki
(o temp. pokojowej)
2 szklanki mąki
150 g cukru
100 g masła
1/2 szklanki śmietany 18 %
4 jajka
3 dojrzałe banany
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia  

Połowę cukru ucieramy z miękkim masłem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy powoli po jednym jajku.
Banany obieramy i rozgniatamy widelcem i mieszamy ze śmietaną i drobno pokrojoną skórką pomarańczową i resztą cukru.
Masę bananową dodajemy do masy maślanej po łyżce, ciągle ucierając ciasto. Mieszamy z mąką przesianą wraz z proszkiem do pieczenia.

 Formę z kominem smarujemy olejem lub masłem i wysypujemy bułką tartą.  Przelewamy do niej ciasto. Babkę pieczemy ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C na opcji góra-dół.
Po ostudzeniu wyjmujemy babkę z formy i posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate