piątek, 25 marca 2016

Likier kajmakowy

Bardzo lubię słodkie i kremowy alkohole. Dla mnie są wszelkie ajerkoniaki, Baileys czy Sheridans. Jakiś czas temu zgadałam się na ten temat z Izą z bloga Smaczna Pyza i poleciła mi właśnie likier z kajmaku, który u niej w domu funkcjonuje jako Szalony Cielaczek. Co nieco zmieniłam i zrobiłam swoją własną kajmakówkę, smakuje tak, jak to sobie wyobraziłam.  Będzie idealna na Wielkanoc.

Składniki
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
1/2 l białego rumu
150 ml śmietanki 30%
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 

Na początku przygotowujemy kajmak (tu jest przepis). Gotową i wystudzoną masę kajmakową przekładamy do dzbanka blendera i miksujemy przez kilka minut. Powoli dodajemy rum i miksujemy wszystko na gładką masę. Na końcu dodajemy śmietankę i ponownie mieszamy wszystkie składniki.

Gotowy likier przelewamy do butelek, zakręcamy i odstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje na zimno podawany z kostką lodu.


Przepis na Thermomix 
Na początku przygotowujemy kajmak (tu jest przepis). Gotową i wystudzoną masę kajmakową przekładamy do naczynia miksującego, wlewamy rum i miksujemy 30s/obr.7. Nastawiamy Thermomix na obr.4 i powoli na pokrywę naczynia wlewamy śmietankę oraz ekstrakt waniliowy i miksujemy do połączenia się składników.

Gotowy likier przelewamy do butelek, zakręcamy i odstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje na zimno podawany z kostką lodu.

Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate