czwartek, 3 marca 2016

Mazurek cytrynowy

Czas leci jak szalony, za niecałe 4 tygodnie Wielkanoc! Dzisiejszym wpisem rozpoczynam cykl przepisów wielkanocnych. Pierwszy z nich to mazurek cytrynowy z przepisu Elizy Mórawskiej. Mazurek jest bardzo łatwy do zrobienia, nie trzeba go jakoś specjalnie dekorować, a jego kwaskowy smak będzie świetną przeciwwagą dla świątecznych słodkości.

Składniki
Forma 18x20cm
Ciasto
150 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
50 g drobnego cukru
2 żółtka ugotowane na twardo
1 łyżka śmietany 18%

Nadzienie
150 g cukru
3 duże jajka
60 ml soku wyciśniętego z cytryn
(ok. 2 szt.)
1 łyżeczka skórki cytrynowej
1 łyżka płatków migdałowych

Z mąki, masła, żółtek, śmietany i cukru zagniatamy ciasto, można je zmiksować, ale tylko do polączenia się składników. Dłuższe ugniatanie spowoduje, że ciasto po upieczeniu będzie twarde.

Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy na opcji góra-dół przez ok. 20-30 minut do zezłocenia.

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Jajka ubijamy z cukrem na wysokich obrotach. Dodajemy sok z cytryny, mąkę i skórkę cytrynową, jeszcze chwilę zmiksować.

Na upieczony spód wylewamy masę cytrynową, posypujemy płatkami migdałowymi i ponownie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut, aż masa się zetnie.

Mazurka studzimy w formie, a następnie kroimy w kwadraty.
Smacznego!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate