sobota, 3 września 2016

Kakaowe muffiny z bananami

Nareszcie udało mi się sfotografować babeczki, którymi zajadamy się od kilku tygodni, a moje 1,5 roczne dziecko na ich widok krzyczy "babka, babka". Wcześniej robiłam je w podobnej wersji, ale bez dodatku orzechów i kakao - muffiny bananowe bez cukru. Uwielbiam je, bo są wilgotne, słodkie, a przy tym zdrowe i całkowicie bez cukru.


Składniki
(10 sztuk)
Suche

1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1/2 szklanki zmielonych orzechów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka kakao do pieczenia 

Mokre
2 duże i dojrzałe banany
2 jaka
1/2 szklanki oleju
(np. rzepakowego lub kokosowego)

Dodatkowo
1/2 szklanki rodzynek 
(najlepiej niesiarkowanych) 
1-2 łyżki drobno pokruszonych orzechów 

Na początku zalewamy rodzynki ciepłą wodą i odstawiamy je do namoczenia.

W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Do drugiej miski wrzucamy pokrojonego na plasterki banana. Rozgniatamy go widelcem, zostawiając małe kawałki. Wbijamy jajka i dodajemy olej, łączymy wszystkie produkty.

Do mokrych składników dodajemy suche i niezbyt dokładnie mieszamy ze sobą. Odciskamy rodzynki, wsypujemy je do ciasta i staramy się je równomiernie rozprowadzić.

Tak przygotowane ciasto przelewamy do silikonowych foremek na muffiny, wypełniamy je do 3/4 wysokości. Następnie posypujemy ciasto pokruszonymi orzechami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C na opcji termoobieg. Babeczki pieczemy ok. 15 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone muffiny studzimy na kuchennej kratce.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate