czwartek, 29 września 2016

Zupa krem z dyni

Jesień zawitała nie wiadomo kiedy, a wraz z nią przyszła pora na dynię. W tym roku dyni mi nie zabraknie, bo na działce posadziliśmy własne i obrodziły nadspodziewanie dobrze.

Dynia to bardzo wdzięczne warzywo. Można używać jej do zup, makaronów czy sałatek, ale równie dobrze sprawdza się w różnego rodzaju wypiekach czy deserach.

Dziś mam dla Was zupę krem z dyni wprost z Ulicy Czereśniowej, czyli jednej z najlepszych książek dla maluchów. Wprawdzie "Wielkie gotowanie na Ulicy Czereśniowej" kupiłam dla córki, ale póki co książka ta zostanie na mojej półce, bo zamierzam przetestować z niej naprawdę wiele przepisów.

Składniki
500-600 g miąższu z dyni (bez skóry)
1/2 l wody
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jabłko
2 łyżki masła
1 łyżka curry
(dałam łyżeczkę)
garść natki pietruszki
200 g gęstej kwaśnej śmietany
stara gałka muszkatołowa 

Z miąższu dyni usuwamy pestki i kroimy go na kawałki.
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Jabłko myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na małe kawałki.

W rondlu z grubym dnem roztapiamy masło i wrzucamy cebulę, czosnek i curry. Dusimy około 2 minut, aż cebula i czosnek lekko się zeszklą.
Dodajemy dynię oraz jabłko i zalewamy wodą. Doprawiamy solą i pieprzem.
Zupę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut. 

W międzyczasie myjemy natkę i odrywamy listki od łodyg, a następnie dość grubo je siekamy.
Miksujemy zupę na gładki krem, dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką.

Jeżeli zupa jest zbyt gęsta, możemy rozcienczyc ja niewielką ilością gorącej wody.
Przed podaniem zupę posypujemy posiekanymi listkami pietruszki.
Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate