wtorek, 4 października 2016

Puree z dyni

Dynia w ostatnich dniach króluje w mojej kuchni, więc spodziewajcie się jeszcze kilku przepisów. Puree z dyni jest podstawą większości dyniowych dań. Używa się go do ciast, zup, makaronów czy wypieku pieczywa. Z tego powodu warto zrobić puree od razu więcej i zapasteryzować, czy zamrozić, żeby zawsze mieć je pod ręką.

Na blogu jest już jeden przepis na puree, ale ostatnio wypróbowałam drugi sposób podejrzany w książce "Jadłonomia" Marty Dymek i jest on dla mnie dużo wygodniejszy, także korzystajcie.


Składniki
1 dynia ok. 2kg

Dynię kroimy na połowy i układamy je (rozkrojoną stroną do góry) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Tak przygotowaną dynię wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220'C i pieczemy na opcji góra-dół przez ok. 50-60 minut. Dynia powinna być mocno spieczona i miękka. Jeżeli jest zbyt twarda, dokładamy kilka minut i ponownie sprawdzamy.

Upieczoną i ostudzoną dynię oczyszczamy z pestek i obieramy ze skórki. Przekładamy na sito i odsączamy z nadmiaru wody. Następnie przekładamy do dużej miski i miksujemy na puree.

Puree możemy przełożyć do słoiczków i zapasteryzować albo poprorcjować, powkładać do woreczków i zamrozić.

Przepis na Thermomix
Dynię kroimy na połowy i układamy je (rozkrojoną stroną do góry) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Tak przygotowaną dynię wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220'C i pieczemy na opcji góra-dół przez ok. 50-60 minut. Dynia powinna być mocno spieczona i miękka. Jeżeli jest zbyt twarda, dokładamy kilka minut i ponownie sprawdzamy.
Upieczoną i ostudzoną dynię oczyszczamy z pestek i obieramy ze skórki. Przekładamy na sito i odsączamy z nadmiaru wody. Połowę porcji wkładamy do naczynia miksującego i miksujemy na puree 20s/obr.9. Czynność powtarzamy z drugą porcją puree.
Puree możemy przełożyć do słoiczków i zapasteryzować albo poprorcjować, powkładać do woreczków i zamrozić.

Smacznego!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate