niedziela, 27 listopada 2016

Masa makowa do ciast

Masa makowa jest podstawą wielu bożonarodzeniowych potraw. Używa się jej do makowców, serników, pierogów czy kluch z makiem. Wielu z nas przed samymi Świętami Bożego Narodzenia nie ma czasu na kręcenie maku i kupuje gotową masę, która nawet się nie umywa do tej domowej.

Masę według tego przepisu (z zeszłorocznego numeru Kuchni) przetestowałam już w zeszłym i świetnie sprawdziła się jako nadzienie do ciast. Upiekłam z nią najpyszniejszy sernik z makiem, jaki kiedykolwiek jadłam - wkrótce podam Wam na niego przepis.

Składniki
(1 kg masy)
350 g suchego maku
625 ml mleka
200 g masła
3 jajka
80 g cukru pudru
100 g rodzynek
50 g posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej
4 łyżki miodu
2 łyżki rumu

Mak zalewamy wodą i mieszamy. Chwilę czekamy i zbieramy łyżką zanieczyszczenia i odcedzamy mak przez gęste sito.
Mleko gotujemy i wrzącym zalewamy mak w rondlu. Gotujemy go na małym ogniu przez ok. 15-20 minut.

Rodzynki płuczemy i zalewamy rumem, przykrywamy i odstawiamy do namoczenia.
Żółtka ucieramy z połową cukru pudru. Białka ubijamy na sztywną pianę i pod koniec ubijania dodajemy pozostały cukier puder.

Gdy mak mocno napęcznieje, odcedzamy go i mielimy 2-3 razy przez maszynkę z bardzo gęstym sitkiem.

Masło roztapiamy z miodem i po lekkim przestudzeniu dodajemy do maku i dokładnie ucieramy. Nie przerywając ucierania, dodajemy utarte żółtka, posiekane orzechy, skórkę pomarańczową i rodzynki wraz z rumem.
Gdy składniki połączą się, dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Po dodaniu piany z białek do masy makowej, nie możemy jej już przechowywać, więc taką masę przygotowujemy krótko przed pieczeniem ciasta.

Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate