wtorek, 6 grudnia 2016

Kruche ciasteczka migdałowe

Bardzo lubię kruche ciasteczka, ale naprawdę rzadko je robię, a szkoda, bo są i proste i smaczne i do tego uroczo wyglądają. Świetnie sprawdzą się także jako poczęstunek dla Świętego Mikołaja :)

Składniki
(2 blachy)
400 g mąki
50 g zmielonych migdałów
100 g cukru
200 g zimnego masła
1 łyżka cukru z wanilia
3 żółtka
szczypta soli 

Dekoracja
2-3 łyżki cukru pudru 


Mieszamy mąkę ze zmielonymi migdałami, cukrem i solą. Dodajemy masło pokrojone w wiórki i żółtka i szybko zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na 3 części. Z każdej z nich formujemy kulę, która zawijam w folię i chowamy do lodówki na min. 30 minut.


Na podsypanym mąka blacie partiami rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 3-4 mm. Wycinamy z niego ciasteczka i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180'C na opcji góra-dół przez ok. 10-12 minut do lekkiego zarumienienia.

Wyjmujemy i studzimy na kuchennej kartce. Na końcu ciasteczka obficie posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate