niedziela, 25 grudnia 2016

Sernik z makiem

Do tego sernika zapałałam miłością od pierwszego kęsa. Jest wprost idealny: puszysty, nie za słodki i do tego cudownie makowy. Pierwszy raz zrobiłam go na zeszłe Święta Bożego Narodzenia i wprost nie mogłam się nim najeść. Wiedziałam, że w tym roku także go przygotuję i że na stałe wejdzie do repertuaru moich ciast bożonarodzeniowych.

Warto się trochę pomęczyć i samodzielnie przygotować masę makową do tego sernika, ale gdy macie mało czasu, można użyć także gotowej.

Składniki 
(na dużą blachę)
Ciasto serowe
(Wszystkie składniki o temp. pokojowej)
1 kg sera z wiaderka np. President
150 g cukru
5 jajek
1 budyń waniliowy (60 g)
3 łyżki oleju
2 łyżki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka starta z 1 pomarańczy

Ciasto makowe
900 g masy do makowca
100 g cukru
5 jajek
3 łyżki oleju
3 łyżki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Najpierw przygotowujemy ciasto serowe. Jajka i cukier dokładnie ucieramy, powoli dodajemy ser i olej, a potem wymieszane ze sobą budyń, mąkę i proszek do pieczenia. Na końcu wsypujemy skórkę pomarańczową.
Następnie przygotowujemy masę makową. Do utartych jajek z cukrem wlewamy olej i dodajemy po łyżce masy makowej. Mieszamy i wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia.
Dno dużej prostokątnej blachy wykładamy papierem do pieczenia, a boki lekko smarujemy masłem. Na sam środek formy wylewamy 3 łyżki ciasta serowego, a na nie trzy łyżki ciasta makowego i tak do końca. Powstanie wzorek zebry.
Piekarnik nagrzewamy do 180'C i wkładamy do niego blachę z ciastem. Ciasto pieczemy ok. 60-70 minut na opcji góra-dół. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Ciasto podajemy w temp. pokojowej. Wyjęte prosto z lodówki będzie zbite i straci swą puszystość. Przed podaniem możemy posypać sernik cukrem pudrem.
Smacznego!


Przepis pochodzi z zeszłorocznego numeru Kuchni.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate