czwartek, 12 stycznia 2017

Muffiny marchewkowe z bananem

Jakiś czas temu kupiłam książkę Darii Ładochy "Gotuj zdrowo dla dzieci". Wprawdzie przepisy tam umieszczone nie są aż tak zdrowe i dietetyczne, jakbym tego chciała, ale za to smaczne i nie raz już się nimi zainspirowałam.

Muffiny z marchewką i bananem są bardzo smaczne. Ładnie wyrastają i są przy tym dość wilgotne. W zależności od użytych w nich owoców i naszych preferencji możemy całkowicie pominąć dodatek miodu lub dodać go więcej, jeżeli wolimy słodsze smaki.
Przepis został nieco przeze mnie zmieniony i w takiej formie go Wam podaję.
 
Składniki
(ok. 15 sztuk)
Suche

1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1 szklanka mąki pszennej
garść posiekanych orzechów
garść jagód goji
2 łyżki kakao do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mokre
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki soku jabłkowego tłoczonego
2 marchewki
(starte na drobnych oczkach)
1 dojrzały banan
1 szklanka suszonych owoców
(np. rodzynki, daktyle, morele)
2 jajka
2-3 łyżki miodu
(można pominąć) 
 
Suszone owoce zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na chwilę, żeby zmiękły. Następnie odsączamy je z wody, dodajemy banana i miksujemy na gładką masę. Dokładamy startą marchewkę, wbijamy jajka dolewamy mleko i sok jabłkowy, mieszamy składniki.

Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą. Dolewamy je do miski z mokrymi składnikami i łączymy za pomocą łyżki. Blachę na muffiny wykładamy silikonowymi foremkami lub papierowymi papilotkami i wlewamy do nich ciasto do 3/4 wysokości.

Muffiny pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C na opcji góra-dół przez około 25 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy na kuchennej kratce.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate