niedziela, 29 stycznia 2017

Najprostsze ciasto ucierane z owocami

To ciasto, które pachnie latem i letnimi jagodowymi owocami. Już sam jego wygląd przywodzi na myśl słoneczne wakacje, za którymi bardzo tęsknię. Książkę "Razem w kuchni" Zosi Cudny dostałam w prezencie mikołajkowym. Jest pięknie wydana, a zawarte w niej przepisy są łatwe do wykonania, bo w założeniu książka ma być przewodnikiem do wspólnego gotowania razem z dziećmi. Miałam już okazję do wypróbowania kilku z nich i są naprawdę smaczne.

Dzisiejsze ciasto robi się bardzo szybko. Chwila miksowania i już jest gotowe do upieczenia. Jedyna moja uwaga jest taka, że ciasto wyszło mi nieco suche, ale może to wina zbyt małych jajek, których użyłam do niego. Uważam też, że 60 minut pieczenia to trochę za długo i ciastu wystarczy 50, dlatego warto wcześniej sprawdzić patyczkiem, czy już się upiekło.

Składniki
(tortownica o śr. 26 cm)
300 g mąki
250 g brązowego cukru
80 g rozpuszczonego masła
(przestudzonego)
4 duże jajka
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
garść lub dwie owoców 
(malin, jagód, porzeczek, śliwek itd.) 

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy roztopione i przestudzone masło i otartą skórkę z cytryny. Delikatnie mieszamy składniki i dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Łączymy składniki do uzyskania jednolitej masy.

Formę na ciasto natłuszczamy masłem i posypujemy mąką, przelewamy ciasto a na wierzchu układamy owoce. Możemy użyć naszych ulubionych. Ja dodałam do ciasta mrożonych jagód i malin (bez wcześniejszego rozmrażania), ale mogą to być także porzeczki, kawałki jabłek czy śliwki.

Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160'C i pieczemy na opcji góra-dół przez ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.
Wyjmujemy z piekarnika i po wystudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem. Polecam podawać z kulką lodów waniliowych :)


Przepis na Thermomix 
Do naczynia miksującego wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Zakładamy motylek i ubijamy 3min/obr.3. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy 30s/obr.4. Formę na ciasto natłuszczamy masłem i posypujemy mąką, przelewamy ciasto a na wierzchu układamy owoce. Możemy użyć naszych ulubionych. Ja dodałam do ciasta mrożonych jagód i malin (bez wcześniejszego rozmrażania), ale mogą to być także porzeczki, kawałki jabłek czy śliwki.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160'C i pieczemy na opcji góra-dół przez ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.
Wyjmujemy z piekarnika i po wystudzeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem. Polecam podawać z kulką lodów waniliowych :)

Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate