poniedziałek, 2 stycznia 2017

Pierogi z makiem smażone

Smażone pierogi z makiem to tradycyjne wigilijne danie rodem z Wileńszczyzny. U mnie w domu nigdy się takich nie robiło. Jedliśmy makowce i kluski z makiem, ale pierogi na naszym stole pojawiały się tylko z kapustą i grzybami.

Makowiki, czyli smażone pierogi z makiem poznałam kilka lat temu w domu rodzinnym mojego męża. Niegdyś przygotowywała je jego babcia, która miała wileńskie korzenie, a obecnie makowiki robi mój teść i właśnie od niego mam przepis, którym się z Wami dzielę.

Składniki 
Ciasto 
700 g mąki pszennej 
3 jajka
100 g masła
(roztopionego)
1/2 szklanki ciepłego mleka
2 czubate łyżki cukru 
Rozczyn drożdżowy
50 g drożdży 
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka mąki 
szczypta soli
1/8 szklanki mleka

Farsz 
1/2 kg maku
ok. 1 litra mleka
150 g drobnego cukru
3/4 szklanki rodzynek 
  olej do smażenia


Najpierw przygotowujemy masę makową. Do dużego garnka przesypujemy mak i zalewamy go gorącym mlekiem. Wlewamy tyle mleka, żeby przykryło cały mak. Mak z mlekiem gotujemy ok. 15-20 minut na wolnym ogniu.
Rodzynki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na kilka minut, później wodę wylewamy.

Następnie studzimy i odcedzamy mak na gęstym sicie. Starajmy się odcisnąć z niego całe mleko, można to zrobić przy pomocy tetry.
Mak mielimy 2-3 krotnie w maszynce do mielenia mięsa. Dodajemy do niego cukier oraz osączone z wody rodzynki i dokładnie ze sobą mieszamy
Następnie przygotowujemy rozczyn drożdżowy. Do szklanki wlewamy ciepłe mleko i dodajmy do niego drożdże oraz po łyżeczce cukru, mąki i sól. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut, żeby drożdże zaczęły "pracować".

Mąkę przesiewamy do miski i wlewamy gotowy rozczyn drożdżowy. Mieszamy składniki za pomocą łyżki. Dodajemy rozmącone jajka, mleko i na końcu cukier wraz z roztopionym masłem. Mieszamy wszystkie składniki i przekładamy ciasto na blat posypany mąką i zagniatamy jednolite ciasto. 

Ciasto przekładamy do ceramicznej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, ponownie przekładamy je na blat podsypany mąką i jeszcze raz zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3-4 części i partiami rozwałkowujemy je na grubość około 2-3 mm. Wycinamy z niego kółka.

Na środku każdego koła nakładamy łyżką farsz makowy. Bardzo dokładnie zalepiamy brzegi, żeby pierogi nie otworzyły się podczas smażenia. Ulepione pierogi odkładamy na blat i przykrywamy ściereczką, żeby podrosły przed smażeniem i nie obsychały.

W głębokim rondlu lub garnku rozgrzewamy olej - tyle, żeby sięgał co najmniej do połowy wysokości pierogów. Na rozgrzany tłuszcz wkładamy makowiki i smażymy je na średnim ogniu na złoty kolor. Trzeba uważać, żeby ich nie spalić.

Rumiane pierogi wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na talerzach wyłożonych ręcznikami papierowymi, żeby wchłonęły nadmiar tłuszczu. Ostudzone pierogi posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!











Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate