sobota, 21 stycznia 2017

Sernik pomarańczowy

Już nie raz mówiłam, że kiedyś pieczenie serników wydawało mi się niezwykle skomplikowanym procesem. Od dłuższego czasu uważam jednak, że praktycznie nie ma łatwiejszego ciasta od sernika. Nie wymaga długiego wyrabiania, a do jego przygotowania wystarczy zaledwie kilka składników. A że lubię w kuchni eksperymentować, to co i rusz wypróbowuję nowy przepis. 

Tym razem upiekłam sernik pomarańczowy z przepisu Michela Roux z książki "Ciasta pikantne i słodkie". Ciasto jest dość zbite i mocno serowe o wyraźnym pomarańczowym aromacie i kwaskowej polewie. Bardzo mi smakuje. W oryginale sernik był pieczony na kruchym spodzie, ale mi zależało na czasie i nie chciałam piec ciasta w dwóch etapach, dlatego ułatwiłam sobie życie i przygotowałam spód z gotowych ciasteczek.

Składniki 
Tortownica o śr. 20 cm
( wszystkie składniki o temp. pokojowej)
Masa serowa
350 g białego sera
350 g twarożku
150 g kwaśnej śmietany
175 g drobnego cukru
4 pomarańcze
4 jajka

Spód
250 g ciastek np. pełnoziarnistych herbatników
80 g rozpuszczonego masła
1 płaska łyżka kakao 

Polewa
6 łyżek konfitury z pomarańczy 


Najpierw przygotowujemy spod sernika. Ciastka wrzucamy do blendera i miksujemy na piasek. Dodajemy rozpuszczone masło i kakao i dokładnie łączymy ze sobą, aż powstanie masa o konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy (o średnicy 20 cm) wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem. Na jej dno wykładamy pokruszone ciasta i uklepujemy. Tak przygotowaną formę wkładamy do lodówki. Użyłam większej formy, dlatego moje ciasto jest dość niskie.

Pomarańcze sparzamy i ścieramy z nich skórkę na drobnej tarce. Wyciskamy sok i przecedzamy go przez sitko.
Do miski wkładamy ser, twarożek, śmietanę i cukier. Mieszamy składniki za pomocą łopatki lub krótko miksujemy.

W oddzielnym naczyniu ubijamy całe jajka. Dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy ze sobą. Na końcu dodajemy sok i skórkę z pomarańczy. Mieszamy wszystkie składniki i przelewamy do tortownicy wyłożonej cisteczkami.

Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170'C i pieczemy na opcji góra-dół przez około 1,5 godziny. Studzimy w uchylonym piekarniku.
Wystudzony sernik wyjmujemy z formy i wkładamy do lodówki na półkę, na której jest najcieplej.

Przed samym podaniem przygotowujemy polewę pomarańczową. Lekko podgrzewamy konfiturę i rozsmarowujemy ją na wierzchu sernika. Czekamy chwilę, żeby stężała i kroimy sernik bardzo ostrym nożem.

Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate