czwartek, 2 lutego 2017

Chleb pszenny wieloziarnisty

Wiecie co, pieczenie chleba uzależnia. Zauważyłam, że jak zaczynam piec domowy chleb, to robię to przez jakiś czas bardzo regularnie. Najczęściej piekę jeden bochenek na dwa dni i robię to przez kilka tygodni, dopóki coś mnie nie wybije z rytmu. I właśnie zaczęła się faza pieczenia, upiekłam kolejny chleb, który właśnie się kończy, więc dziś znowu będzie pieczenie. Póki co codziennie wypróbowuję inny przepis, więc możecie się spodziewać tego, że trochę Was zarzucę różnymi przepisami.

Dzisiejszy chlebek wieloziarnisty jest bardzo smaczny. Ma chrupiącą skórkę a przy tym jest cudownie miękki i wilgotny w środku. Dla mnie to pieczywo idealne.

Składniki
(keksówka)
300 g mąki pszennej
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
500 ml letniej wody
50 g drożdży 
3 łyżki otrąb pszennej lub innych
2 łyżki pestek z dyni
3 łyżki nasion słonecznik
1 łyżka siemienia lnianego
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka ziół prowansalskich

Do kubka wkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem i zalewamy kilkoma łyżkami letniej wody. Odstawiamy na kilka minut, żeby drożdże zaczęły pracować.

Do dużej ceramicznej miski wsypujemy obie mąki, wlewamy wodę, rozczyn drożdżowy, wszystkie nasiona i otręby oraz sól i zioła prowansalskie. Mieszamy ciasto bardzo dokładnie za pomocą drewnianej łyżki, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą i stworzą dość luźne i rzadkie ciasto.
Ciasto na chleb przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40-60 minut. Powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.
Następnie przekładamy ciasto do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami i siemieniem lnianym. Wyrównujemy ciasto mokrą dłonią i posypujemy ulubionymi ziarnami np. siemieniem lnianym. Ponownie przykrywamy formę z ciastem i odstawiamy na jakieś pół godziny do wyrastania. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200'C.
Keksówkę z wyrośniętym ciastem chlebowym wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na opcji góra-dół przez ok. 50-60 minut.
Gdy chleb się upiecze wyjmujemy chleb z formy i studzimy na kuchennej kratce.

Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki i wyrabiamy 2min/Interwał. Wyrobione ciasto przekładamy do dużej ceramicznej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wysmarowanej olejem i wysypanej sìemieniem lnianym i płatkami owsianymi.
Wierzch ciasta wygladzamy mokrą dłonią i posypujemy ulubionymi ziarnami np. siemieniem lnianym.
Formę z chlebem wstawiamy do piekarnia nagrzanego do 200'C I pieczemy na opcji góra-dół przez około 50-60 minut. Chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

Smacznego!


Przepis zaczerpnelam z Przepisowni.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate