piątek, 24 lutego 2017

Kotlety z czerwonej soczewicy

Patrząc ostatnio na mój blog można pomyśleć, że zmieniam jego profil na bardziej wege i fit. To odpowiedź na potrzebę chwili, końcówka ciąży jakoś tak na mnie wpływa, ale z niecierpliwością czekam na lato  i smakowite owoce, z których będę mogła przygotowywać pyszne i niekoniecznie dietetyczne desery.

A dziś zapraszam na zdrowe kotleciki z czerwonej soczewicy, które możecie podać także małym dzieciom. 

Składniki
(8 małych kotlecików)
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1 cebula
1 marchewka
1 ząbek czosnku
2-3 łyżki mąki kukurydzianej
sól
pieprz
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki tymianku
2 łyżki oliwy z oliwek
bułka tarta do panierowania

Soczewicę płuczemy na sicie, przekładamy do rondla i zalewamy trochę ponad 1 szklanką wody. Gotujemy do miękkości, jeżeli soczewica nie wchłonęła całej wody, odcedzamy ją.

Marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę, a następnie gotujemy do miękkości.

Cebulę i czosnek obieramy. Drobno kroimy i podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy je do odcedzonej marchewki i miksujemy na gładką masę. Dokładamy ją do soczewicy i doprawiamy przyprawami, ja wolę ich dać nieco więcej, bo inaczej kotleciki są dość mdłe. Na końcu soczewicę z marchewką mieszamy z mąką kukurydzianą i odstawiamy do lodówki na jakieś pół godziny, żeby masa stężała.

Ze schłodzonej masy formujemy małe kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy z obu stron do zarumienienia. Można je także upiec w piekarniku.

Smacznego!


Inspiracją do tego dania był przepis na kotleciki z bloga ammniam.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate