poniedziałek, 6 lutego 2017

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem

Pasta jajeczna to pyszny śniadaniowy klasyk. Robię ją bardzo często, bo jest smaczna, zdrowa i zawsze mam potrzebne do jej przygotowania składniki. Uwielbiają ją i dzieci i dorośli, można jeść kanapki z samą pastą, a można użyć jej jako smarowidło pod ser, wędlinę czy pomidora.

Składniki
2 jajka
1 łyżka majonezu
(w wersji light jogurt grecki
lub kremowy serek)
szczypior
sól
pieprz świeżo mielony

Jajka gotujemy na twardo. Wkładamy je do garnka z zimną wodą i gotujemy 6 minut od momentu zagotowania. Zalewamy zimną wodą i odstawiamy do przestudzenia.

Zimne jajka obieramy i ścieramy na tarce lub drobno kroimy. Można także rozgnieść je widelcem, ja używam takiej małej kratki do jarzyn. 
Szczypiorek siekamy i dodajemy do jajek. Ilość szczypiorku zależy od Waszych preferencji. Ja lubię dużo, więc na 2 jajka daję prawie pół pęczka szczypiorku. Dokładamy majonez (jeżeli wolicie wersję light, zamiast majonezu możecie użyć jogurtu greckiego lub serka typu Bieluch), doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Pasta jest gotowa. 

Pastę jajeczną podajemy jako smarowidło do chleba.

Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate