wtorek, 14 marca 2017

Mazurek orzechowy

Od kilku lat dość intensywnie eksploatuję thermomixową książkę "Dobre gotowanie", ale do tej pory jeszcze nie wypróbowałam przepisu na mazurka orzechowego  trochę żałuję. Mazurek jest pyszny, a do tego robi się go naprawdę łatwo. Nie jest zbyt przesłodzony i wyraźnie czuć w nim orzechy. Mazurka pieczemy w malutkiej blaszce i jest on dość niski, więc można zrobić go z podwójnej porcji w większej blaszce. Mi akurat te proporcje odpowiadają, bo lubię zrobić kilka mniejszych ciast, żeby na świątecznym stole panowała większa różnorodność.


Składniki
(Forma 20x25cm)
Ciasto
70 g mąki pszennej
60 g cukru pudru
150 g miękkiego masła
(lub margaryny)
150 g orzechów włoskich
3 białka

Polewa
50 g cukru pudru
5 g cukru waniliowego
3 żółtka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
orzechy włoskie (lub inne) do dekoracji


Białka wkładamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. 
Orzechy miksujemy na mąkę, włoskie są dość miękkie, więc blender powinien sobie z nimi poradzić bez problemu. 

W oddzielnej misce ucieramy na gładką masę masło wraz z cukrem pudru. Dodajemy pianę z białek, mąkę, zmielone orzechy i dokładnie łączymy składniki. 

Blaszkę do pieczenia smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Mazurka pieczemy przez 30 minut na opcji góra-dół.

W międzyczasie przygotowujemy polewę. Do miski wsypujemy cukier puder i cukier waniliowy, dodajemy żółtka oraz mąkę ziemniaczaną i miksujemy do połączenia się składników Tak przygotowaną polewę wylewamy na upieczonego mazurka. Wierzch dekorujemy połówkami orzechów włoskich lub płatkami migdałowymi, ja użyłam orzechów pekan. Następnie wstawiamy ciasto jeszcze na 5 minut do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy.

Przepis na Thermomix
Zakładamy motylek i do naczynia miksującego wlewamy białka. Ubijamy je na sztywną pianę 3min/obr.3. Pianę przekładamy do innego naczynia i zdejmujemy motylek.
Do czystego naczynia miksującego wkładamy orzechy i rozdrabniamy 3s/obr.5 i przekładamy je do innego naczynia. 
Do naczynia miksującego wkładamy masło i cukier i ucieramy 30s/obr.3. Dodajemy pianę z białek, mąkę i zmielone orzechy. Mieszamy 20s/obr.3. Blaszkę do pieczenia smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Mazurka pieczemy przez 30 minut na opcji góra-dół.
W międzyczasie przygotowujemy polewę. Do czystego naczynia wsypujemy cukier i cukier waniliowy i mielimy 10s/obr.10. Dodajemy żółtka i mąkę i mieszamy 20s/obr.3.
Tak przygotowaną polewę wylewamy na upieczonego mazurka. Wierzch dekorujemy połówkami orzechów włoskich lub płatkami migdałowymi, ja użyłam orzechów pekan. Następnie wstawiamy ciasto jeszcze na 5 minut do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy.

Smacznego!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate