poniedziałek, 27 marca 2017

Zielone smoothie z jabłkiem i pomarańczą

Zielone smoothie na bazie jarmużu to prawdziwa bomba witaminowa, a dzięki dodatkowi owoców jest nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne. Dodatek pomarańczy sprawia, że jest rześkie, a banan i sok jabłkowy nadają mu słodyczy, więc nie ma potrzeby dosładzania go.
Smoothie to także świetny sposób na przemycenie dzieciom wielu wartościiowych składników.

Jarmuż możemy kupić w liściach - wtedy trzeba mu wykroić łodygę i grube żyłki lub w paczce- już posiekany i gotowy do obróbki. W tej chwili dostępny jest już praktycznie w każdym supermarkecie.

Jarmuż to bogate źródło wapnia, żelaza, potasu i beta karotenu. Zawiera także witaminy K, C i A oraz sulforafan cenny ze względu na działanie przeciwnowotworowe.

Składniki
4 garści posiekanego jarmużu
1 jabłko
1 pomarańcza
1/2 banana
1/2-3/4 szklanki tłoczonego soku jabłkowego

Najpierw miksujemy jarmuż, jabłko, pomarańczę i banana miksujemy do uzyskania musu. Dolewamy sok jabłkowy (jego ilość zależy od tego, jakie smoothie lubicie, czy bardziej czy mniej gęste) i dokładnie mieszamy składniki. Podajemy od razu, bo jak dłużej stoi to ja czuję w nim kapuściany posmak.


Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy jarmuż, jabłko, pomarańczę i banana i miksujemy 30s/obr.10. Dolewamy sok jabłkowy (jego ilość zależy od tego, jakie smoothie lubicie, czy bardziej czy mniej gęste) i mieszamy 10s/obr.5. Podajemy od razu, bo jak dłużej stoi to ja czuję w nim kapuściany posmak.


Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate