sobota, 1 kwietnia 2017

Babka kajmakowa

Babka dla prawdziwych wielbicieli słodyczy - puszysta, delikatna a przy tym bardzo słodka, ale w końcu kiedy poddawać się rozpuście, jak nie w Święta?

Składniki
Ciasto
120 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
30 g cukru trzcinowego
180 g masy kajmakowej
60 g masła
3 jajka
1 czubata łyżeczka kakao do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa
100 g masy kajmakowej
3-4 łyżki mleka
1 łyżeczka kakao do pieczenia
garść płatków migdałowych


W rondelku podgrzewamy masę kajmakową z masłem i kakao, tylko do momentu rozpuszczenia i połączenia się składników. Odstawiamy do przestudzenia.

Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Dodajemy do niej sok z cytryny i przestudzoną masę kajmakową. Miksujemy do połączenia się składników i dodajemy obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.

Ciasto przelewamy do formy z kominem wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy ok 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C na opcji góra-dół.
Wyjmujemy i studzimy przez 10-15 minut w formie i do dopiero po tym czasie wyjmujemy z formy I odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Przygotowujemy polewę. W rondelku rozpuszczamy masę kajmakową z mlekiem i kakao. Lekko studzimy i polewamy nią babkę orzechów posypujemy płatkami migdałowymi.


Smacznego!


Przepis na babkę pochodzi ze strony najsmaczniejsze.pl. Od siebie dołożyłam do niej kakao i zrobiłam inną polewę.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate