wtorek, 18 kwietnia 2017

Babka trójniak

Im jestem starsza, tym szybciej mijają mi Święta. Tegoroczna Wielkanoc jest już tylko miłym wspomnieniem. Zostały po niej niedobitki świątecznych potraw i ostatni wielkanocny przepis na trójkolorową babkę. Świetna sprawa, gdy lubię różne smaki, a nie chcecie lub nie macie czasu na pieczenie kilku ciast, bo ta babka łączy w sobie klasykę z ciastem makowym i kakaowym. Jest smaczna, a przy tym bardzo efektownie wygląda.

Składniki
(o temp. pokojowej )
300 g mąki + 1 łyżka
200 g cukru pudru
(na TM zwykły)
250 g miękkiego masła
5 jajek
(oddzielnie białka i żółtka)
8 łyżek oleju
1 łyżeczka octu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1/2 szklanki maku

Lukier
1 duże białko  
200 g cukru pudru
(na TM zwykły )
1 łyżeczka soku z cytryny

Masło wraz z żółtkami i cukrem pudrem ubijamy na puszystą masę. Dodajemy mąkę (300g) wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olejem i octem i miksujemy do połączenia się składników.
Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę. Dodajemy ją do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką.

Ciasto dzielimy na trzy równe części: do jednej z nich dodajemy 1 łyżkę mąki, do drugiej kakao, a do trzeciej mak. Każdą część dokładnie mieszamy.
Do wysmarowanej masłem formy z kominem najpierw przelewamy białą masę, następnie kakaową, a na górę wylewamy ciasto makowe.

Babkę pieczemy przez ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180'C na opcji góra-dół.
Po upieczeniu babkę wyciągamy z piekarnika i po całkowitym ostudzeniu wyjmujemy ją z formy.

Na końcu przygotowujemy lukier: białko ubijamy wraz z cukrem i sokiem z cytryny. Gdy wszystkie składniki połączą się ze sobą a lukier będzie lejący - polewamy nim babkę.

Przepis na Thermomix
Do suchego naczynia wsypujemy cukier i mielimy na puder 30s/obr.9 i przekładamy do innego naczynia.
Zakładamy motylek, wlewamy białka u ubijamy 2min/obr.4ni przekładamy do innego naczynia.
Zdejmujemy motylek, wsypujemy cukier, dodajemy miękkie masło oraz żółtka i ucieramy 2min/obr.4.
Do utarte masy dokładamy mąkę  (300g) wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ocet i olej. Ucieramy 3min/obr.2. Zakładamy motylek i dodajemy pianę z białek. Mieszamy 10s/obr.1.
Ciasto dzielimy na 3 równe części. Do jednej dodajemy mąkę, do drugiej kakao, a do trzeciej mak. Każdą z nich mieszamy przy pomocy motylka 10s/obr.1.
Do wysmarowanej masłem formy z kominem najpierw przelewamy białą masę, następnie kakaową, a na górę wylewamy ciasto makowe.
Babkę pieczemy przez ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180'C na opcji góra-dół.
Po upieczeniu babkę wyciągamy z piekarnika i po całkowitym ostudzeniu wyjmujemy ją z formy.
Na końcu przygotowujemy lukier. Do naczynia miksującego wkładamy cukier i miksujemy 20s/obr.10, wlewamy białko, sok z cytryny i mieszamy 10s/obr.6. Polewamy lukrem babkę i gotowe.


Smacznego!




Przepis pochodzi z książki na Thermomix  "Dobre gotowanie". 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate