czwartek, 27 kwietnia 2017

Likier z kukułek

Na thermomixowej grupie likier z kukułek robi prawdziwą furorę, szczególnie wśród pań. Musiałam go wypróbować i podzielić się z Wami wrażeniami. Przygotowalam go ma Wielkanoc. Likier jest bardzo slodki i gesty. Idealny jako dodatek do ciast, ale smakuje także fantastycznie jako polewa do lodów czy naleśników.


Składniki
300 g cukierków kukułek
250 ml wódki
250 ml mleka skondensowanego słodzonego
5 żółtek



Do rondla z grubym dnem wlewamy mleko i lekko podgrzewamy. Dorzucamy kukułki i podgrzewamy na wolnym ogniu, aż cukierki się rozpuszczą. Uważamy, zeby nie przypalic kukułek i często je mieszamy.
Gdy mleko lekko przestanie, dodajemy żółtka i mieszamy składniki. Następnie cały czas miksując masę na wolnych obrotach, ciebiutkim strumieniem dolewamy wódkę.
Przelewany do butelki i chłodzimy w lodówce.

Przepis na Thermomix
Niektórym przy mieleniu kukulek wariują noże, dlatego warto chociaż na godzinę przed mieleniem wrzucić cukierki do zamrażarki. Ja moich nie mrozilam, ale miksowalam tylko 10s i juz był proszek, więc watro zajrzeć do naczynia wcześniej. Przepis podaję jednak taki sam jak w książce.
Do suchego naczynia wkładamy cukierki i miksujemy 1min/obr.10. Rozdrobnione cukierki zgarniamy kopystką na dno naczynia.
Dodajemy żółtka i mleko skondensowane, podgrzewamy 5min/65'C/obr.3.
Przez otwór w pokrywie dodajemy wódkę i ponownie podgrzwany 5min/65'C/obr.3.
Gorący likier przelewamy do butelki, chłodziny i wstawiamy do lodówki.

Smacznego!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate