środa, 5 kwietnia 2017

Sernik z polewą czekoladowo-krówkową

Ciężki i zbity sernik na ciasteczkowym spodzie w polewie krówkowo-czekoladowej. Czyli klasyczny sernik z lekkim twistem. Bardzo łatwy do zrobienia, przygotowany z niewielkiej ilości składników, a jednak szlachetny.


Składniki 
Ciasto 
(Wszystkie składniki o temp.pokojowej)
500 g sera
8 g cukru pudru 
40 g mąki 
2 jajka 
1 budyń waniliowy 

Spód 
250 g herbatników 
80 g stopionego masła

Polewa
50 g czekolady
(mlecznej lub deserowej)
5 krówek 
2 łyżki śmietanki 30%

Najpierw przygotowujemy spód. Ciastka mielimy na piasek i mieszamy ze stopionym masłem. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Na dno wykładamy mieszankę herbatnikową i dociskamy do dna oraz robimy rant wysokości ok 1,5 cm. Chowamy foremkę na co najmniej 10 min do lodówki.

W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki na ciasto: ser, budyń,  mąkę, cukier i jajka wkładamy do miski i krótko miksujemy tylko do połączenia się składników. Nie napowietrzamy masy, bo sernik urośnie w trakcie pieczenia, a następnie opadnie stygnąc.

Masę serową przelewamy do formy wyłożonej ciasteczkami i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160'C przez 45 minut.

Pięć minut przed końcem pieczenia, przygotowujemy polewę. W jednym rondelku rozpuszczamy czekoladę z 1 łyżką śmietanki, a w drugim rozpuszczamy krówki z pozostałą śmietanką. 

Sernik wyjmujemy z piekarnika. Obie polewy wykładamy na ciasto za pomocą łyżeczki robiąc nierównomierne kleksy, po czym mieszamy je ze sobą za pomocą widelca, w taki sposób, żeby utworzyć nieregularny wzorek.
Ponownie wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i zapiekany przez 5 minut.

Sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Następnie wstawiamy na całą noc do lodówki, żeby stężał.


Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy herbatniki i miksujemy 15s/obr.5. Przekładamy do innego naczynia i mieszamy ze stopionym masłem. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Na dno wykładamy mieszankę herbatnikową i dociskamy oraz robimy rant wysokości ok 1,5 cm. Chowamy foremkę na co najmniej 10 min do lodówki.
W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki na ciasto: ser, budyń,  mąkę, cukier i jajka wkładamy do naczynia miksującego i mieszamy 30s/obr.5.
Masę serową przelewamy do formy wyłożonej ciasteczkami i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160'C przez 45 minut.
Pięć minut przed końcem pieczenia, przygotowujemy polewę. W jednym rondelku rozpuszczamy czekoladę z 1 łyżką śmietanki, a w drugim rozpuszczamy krówki z pozostałą śmietanką. 
Sernik wyjmujemy z piekarnika. Obie polewy wykładamy na ciasto za pomocą łyżeczki robiąc nierównomierne kleksy, po czym mieszamy je ze sobą za pomocą widelca, w taki sposób, żeby utworzyć nieregularny wzorek.
Ponownie wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i zapiekany przez 5 minut.
Sernik studzimy w uchylonym piekarniku. Następnie wstawiamy na całą noc do lodówki, żeby stężał.


Smacznego!

Przepis pochodzi ze strony Kukbuka.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate