piątek, 12 maja 2017

Hummus- przepis podstawowy

Niedawno opowiadałam Wam o moich wrażeniach z warsztatów z kuchni libańskiej, które odbyły się w warszawskim Sphinxie. Poprowadziła je Samar Khanafer, finalistka polskiego Masterchefa. Samar jest pół Polką, a pół Libanką, więc kuchnia arabska nie ma przed nią tajemnic. Na spotkaniu podzieliła się z nami m.in. przepisem na klasyczny arabski hummus, który później sami przygotowaliśmy.

Składniki takie jak czosnek czy sok z cytryny podane są orientacyjne. Ich ilość zależy od ostrości czosnku i soczystości cytryn a także od naszych preferencji smakowych. Także ilość wody i oliwy może się różnić. Samar zachęcała nas na warsztatach, żeby przygotowując hummus nie kierować się tylko smakiem, ale także dotykiem. Idealna pasta powinna być gładka i kremowa, gdy rozetrzemy ją w palcach.

Składniki
Pasta
400 g suchej ciecierzycy
(lub ciecierzycy z puszki)
10 łyżek tahiny
2-3 ząbki czosnku
Sok z 3-5 cytryn
3 łyżeczki siedmiu przypraw libańskich
Sól i pieprz do smaku
Oliwa z oliwek

Przybranie
1/2 - 1 szklanka oliwy z oliwek
1/2 pęczka natki pietruszki

Suchą ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Jeżeli używamy ciecierzycy z puszki, jest ona od razu gotowa do użycia.

Jeżeli moczyliśmy ciecierzycę, to następnego dnia gotujemy ją w osolonej wodzie do miękkości przez około 40-60 minut. Wodę z gotowania ciecierzycy (lub z puszki) zachowujemy i przelewamy do osobnego pojemnika.

Ciecierzycę miksujemy w blenderze wraz z tahiną, sokiem z cytryny, czosnkiem i częścią wody z gotowania. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta, dolewamy trochę wody i ponownie miksujemy. Na samym końcu doprawiamy hummus solą, pieprzem i siedmioma przyprawami libańskimi.

Następnie przekładamy hummus do głębokiego talerza i formujemy go łyżką albo na kształt kwiatka albo tworzymy zagłębienie naokoło środka talerza. W te zagłębione miejsca wlewamy oliwę z oliwek - tyle, żeby wypełniła wszystkie przestrzenie. Wierzch hummusu posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

Przepis na Thermomix 
Suchą ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Jeżeli używamy ciecierzycy z puszki, jest ona od razu gotowa do użycia. Jeżeli moczyliśmy ciecierzycę, to następnego dnia gotujemy ją w osolonej wodzie do miękkości przez około 40-60 minut. Wodę z gotowania ciecierzycy (lub z puszki) zachowujemy i przelewamy do osobnego pojemnika.
Do naczynia miksującego wkładamy czosnek i miksujemy 2s/obr.8 i zgarniamy go kopystką na dno naczynia. Dokładamy ciecierzycę, tahinię, sok z cytryny i część wody z gotowania ciecierzycy lub z puszki i miksujemy 30s/obr.6. Jeżeli pasta będzie za gęsta, dolewamy trochę wody i ponownie miksujemy 15s/obr.6. Na samym końcu doprawiamy hummus solą, pieprzem i siedmioma przyprawami libańskimi.
Następnie przekładamy hummus do głębokiego talerza i formujemy go łyżką albo na kształt kwiatka albo tworzymy zagłębienie naokoło środka talerza. W te zagłębione miejsca wlewamy oliwę z oliwek - tyle, żeby wypełniła wszystkie przestrzenie. Wierzch hummusu posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.




Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate