poniedziałek, 26 czerwca 2017

Bułeczki maślane z truskawkami i rabarbarem

Ostatnie tygodnie upływają mi pod znakiem truskawek i rabarbaru. Tym razem upiekłam maślane bułeczki z truskawkami i rabarbarem. Ciasto ładnie wyrasta i jest bardzo smaczne, najlepsze jeszcze lekko ciepłe. Wspaniale smakują jako dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty.

Składniki
Ciasto
500 g mąki pszennej
100 g cukru
250 ml letniego mleka
70 g miękkiego masła
40 g świeżych drożdży
2 żółtka
1 łyżka cukru waniliowego

Nadzienie
300 g truskawek
200 g rabarbaru
2 łyżki bułki tartej
2-3 łyżki brązowego cukru
1/4 łyżeczki cynamonu

Kruszonka
70 g krupczatki
50 g cukru
50 g masła

Dodatkowo
1 żółtko do smarowania

Do szklanki wkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem, dodajemy 1 łyżkę mąki i wlewamy pół szklanki letniego mleka. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut, żeby zaczyn zaczął pracować.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy mąkę, żółtka, cukier, resztę mleka i wlewamy rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto, które powinno łatwo odchodzić od brzegów miski. Jeżeli za bardzo się lepi, dodajemy nieco mąki i ponownie wyrabiamy.

Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40-50 minut do podwojenia objętości.

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i kroimy na kawałki. Rabarbar myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki i kroimy na male ok. 1 cm kawałki. Owoce wkładamy do miski i zasypujemy cukrem, bułką tart a i cynamonem i dokładnie mieszamy ze sobą.

Teraz przygotowujemy kruszonkę. Mąkę, cukier i masło pokrojone na kawałki umieszczamy w misce i rękami zagniatamy je, aż powstaną grudki.

Stolnicę posypujemy mąką i wykładamy na nią wyrośnięte ciasto. Chwilę wyrabiamy i wałkujemy. Wycinamy z ciasta kółka. Na jedno z nich nakładamy łyżkę owoców, zakrywamy drugim kółkiem i zalepiamy brzegi. Formujemy kulkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Uformowane bułeczki smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką.

Blachę z bułeczkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez ok. 20-25 minut na opcji góra-dół.
Studzimy je na kuchennej kratce.

Przepisna na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy drożdże, cukier, cukier waniliowy, żółtka i mleko.  Mieszamy 1,5min/50'C/obr.5.
Dokładamy mąkę i masło i wyrabiamy 1,5min/Interwał. Ciasto wykładamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na około 30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i kroimy na kawałki. Rabarbar myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki i kroimy na male ok. 1 cm kawałki. Owoce wkładamy do miski i zasypujemy cukrem, bułką tart a i cynamonem i dokładnie mieszamy ze sobą.
Następnie robimy kruszonkę. Do naczynia miksującego wkładamy mąkę, cukier i masło. Wyrabiamy 10s/obr.6.
Stolnicę posypujemy mąką i wykładamy na nią wyrośnięte ciasto. Chwilę wyrabiamy i wałkujemy. Wycinamy z ciasta kółka. Na jedno z nich nakładamy łyżkę owoców, zakrywamy drugim kółkiem i zalepiamy brzegi. Formujemy kulkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Uformowane bułeczki smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką.
Blachę z bułeczkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez ok. 20-25 minut na opcji góra-dół.
Studzimy je na kuchennej kratce.


Smacznego!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate