piątek, 23 czerwca 2017

Ciasto truskawkowa chmurka

Na mojej thermomixowej grupie ciasto o nazwie malinowa chmurka bije rekordy popularności. Tyle się o nim naczytałam, ze i ja postanowiłam je wypróbować, a ze mamy teraz sezon na truskawki to zamiast malinowej, przygotowałam truskawkową chmurkę. Jest smaczna, aczkolwiek zabrakło mi tego czegoś. Niedługo zrobię swoja wariacje na temat malinowej chmurki, z innym spodem i może nieco innym kremem.

Składniki 
Spód
(Forma 23x33cm)
150 g mąki krupczatki
100 g zimnego masła
30 g cukru pudru 
3 żółtka 
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Galaretka z truskawkami 
3 galaretki truskawkowe 
3 szklanki wrzącej wody
500-600 g truskawek 

Krem śmietankowy 
500 g śmietany 30% lub 36%
(schłodzonej co najmniej 12h w lodówce lub 1/2h w zamrażarce)
250 g serka mascarpone 
2-3 łyżki cukru pudru 
1 łyżeczka esencji waniliowej 

Beza 
3 białka o temp. pokojowej 
150 g drobnego cukru 
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 

Spód ciasta i bezę możemy przygotować dzień wcześniej.

Najpierw przygotowujemy bezę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo łyżeczka po łyżeczce dodajemy cukier i cały czas miksujemy. Na samym końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksujemy.

Blaszkę, w której będziemy piec spod ciasta obracamy do góry dnem i kładziemy na niej papier do pieczenia. Wykładamy na niego ubitą masę bezową i równomiernie rozsmarowujemy. Możemy posypać ją płatkami migdałowymi. Beze pieczemy w piekarniku nagrzanym do 140'C przez około godzinę. Beza powinna być chrupka i lekko popękana. Zostawiamy ją w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Zdejmujemy bezę i odkładamy na później.

Wszystkie składniki na spód zagniatamy na gładkie ciasto. Formę do pieczenia (23x33cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem. Chowamy do zamrażarki na pól godziny. 

Schłodzone ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C.  Pieczemy je około 15-20 minut n opcji góra-dół do zezłocenia się. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

W międzyczasie przygotowujemy galaretkę. Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i kroimy na kawałki. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy truskawki i mieszamy, chowamy do lodówki do lekkiego stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć, ale nadal będzie płynna, przelewamy ja na wystudzone ciasto i chowamy do lodówki, żeby całkiem stężała.

Przed ubijaniem śmietana powinna być bardzo mocno schłodzona. Śmietankę ubijamy na sztywną masę, dodajemy mascarpone i jeszcze chwilę miksujemy. Doprawiamy do smaku cukrem pudrem i jeszcze chwilę miksujemy. Masę śmietanową wykładamy na stężałą galaretkę i wyrównujemy.

Bezę zdejmujemy z papieru do pieczenia i układamy na gorze ciasta. Następnie chowamy je do lodówki i chłodzimy przynajmniej przez 2 godziny, a najlepiej przez całą noc.

Przepis na Thermomix
Spod ciasta i bezę możemy przygotować dzień wcześniej.
Białka przelewamy do naczynia miksującego. Zakładamy motylek i ubijamy 3min/obr.4. Stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy cukier aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany - obr. 3 (nadal z motylkiem). Pod sam koniec ubijania dodajemy mąką ziemniaczaną. Formę, w której będziemy piec spod odwracamy do góry dnem. Smarujemy ją masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarowujemy na papierze na wielkość blachy. Możemy oprószyć płatkami migdałowymi.
Beze pieczemy w piekarniku nagrzanym do 140'C przez około godzinę. Beza powinna być chrupka i lekko popękana. Zostawiamy ją w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Zdejmujemy bezę i odkładamy na później.

Wszystkie składniki na spod wkładamy do naczynia miksującego i mieszamy 30s/obr.4. Formę do pieczenia (23x33cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem. Chowamy do zamrażarki na pol godziny. 
Schłodzone ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C.  Pieczemy je około 15-20 minut na opcji góra-dół do zezłocenia się. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

W międzyczasie przygotowujemy galaretkę. Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i kroimy na kawałki. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy truskawki i mieszamy, chowamy do lodówki do lekkiego stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć, ale nadal będzie płynna, przelewamy ja na wystudzone ciasto i chowamy do lodówki, żeby całkiem stężała.

Śmietana powinna być bardzo mocno schłodzona. Przed jej ubijaniem można także schłodzić naczynie miksujące.
Do naczynia miksującego wkładamy śmietanę, mascarpone, cukier puder oraz esencję waniliową i ubijamy 3min/obr.3. Trzeba obserwować, jak się ubija krem, żeby go nie przebić, może potrzebować mniej czasu.


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.