niedziela, 25 czerwca 2017

Dżem truskawkowo-rabarbarowy

Zrobiłam w tym roku trzy różne truskawkowe dżemy i ten smakuje mi najbardziej. Połączenie truskawek i rabarbaru to pyszna klasyka. Dodałam kawałek jabłka, żeby nieco zagęścić dżem naturalnymi pektynami, ale nie gotowałam go bardzo długo, bo wolę nieco rzadszą wersję. 


Składniki
500 g truskawek
400 g rabarbaru
100 g jabłek
100 g brązowego cukru
Zaczynamy od przygotowania owoców. Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i kroimy na połówki. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na 1-2cm kawałki. Jabłko myjemy i kroimy na małe kawałki.

Do szerokiego garnka z grubym dnem wkładamy truskawki, rabarbar, jabłko i zasypujemy cukrem. Zagotowujemy i gotujemy przez kilka godzin, aż owoce rozpadną się, a dżem zgęstnieje. Im gęstszy dżem chcemy uzyskać, tym dłużej musimy go gotować.

Gorącą konfiturę przelewamy do wyparzonych słoików i odwracamy na kilka minut do góry dnem. Następnie pasteryzujmy je przez 20 minut. Dokładna instrukcja pasteryzacji jest tutaj.

Przepis na Thermomix
Zaczynamy od przygotowania owoców. Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na 1-2cm kawałki. Jabłko myjemy i kroimy na kawałki. Do naczynia miksującego wkładamy truskawki, rabarbar i jabłko. Zasypujemy je cukrem i gotujemy 25min/100'C/obr.2. Trzeba pilnować, bo truskawki lubią kipieć. Po około 8 minutach trzeba zajrzeć do naczynia i w razie potrzeby zmniejszyć obroty na 1.
Gorącą konfiturę przelewamy do wyparzonych słoików i odwracamy na kula minut do góry dnem. Następnie pasteryzujmy je przez 20 minut. Dokładna instrukcja pasteryzacji jest tutaj.


Smacznego!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate