niedziela, 25 czerwca 2017

Dżem truskawkowo-rabarbarowy

Zrobiłam w tym roku trzy różne truskawkowe dżemy i ten smakuje mi najbardziej. Połączenie truskawek i rabarbaru to pyszna klasyka. Dodałam kawałek jabłka, żeby nieco zagęścić dżem naturalnymi pektynami, ale nie gotowałam go bardzo długo, bo wolę nieco rzadszą wersję. 


Składniki
500 g truskawek
400 g rabarbaru
100 g jabłek
100 g brązowego cukru
Zaczynamy od przygotowania owoców. Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i kroimy na połówki. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na 1-2cm kawałki. Jabłko myjemy i kroimy na małe kawałki.

Do szerokiego garnka z grubym dnem wkładamy truskawki, rabarbar, jabłko i zasypujemy cukrem. Zagotowujemy i gotujemy przez kilka godzin, aż owoce rozpadną się, a dżem zgęstnieje. Im gęstszy dżem chcemy uzyskać, tym dłużej musimy go gotować.

Gorącą konfiturę przelewamy do wyparzonych słoików i odwracamy na kilka minut do góry dnem. Następnie pasteryzujmy je przez 20 minut. Dokładna instrukcja pasteryzacji jest tutaj.

Przepis na Thermomix
Zaczynamy od przygotowania owoców. Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na 1-2cm kawałki. Jabłko myjemy i kroimy na kawałki. Do naczynia miksującego wkładamy truskawki, rabarbar i jabłko. Zasypujemy je cukrem i gotujemy 25min/100'C/obr.2. Trzeba pilnować, bo truskawki lubią kipieć. Po około 8 minutach trzeba zajrzeć do naczynia i w razie potrzeby zmniejszyć obroty na 1.
Gorącą konfiturę przelewamy do wyparzonych słoików i odwracamy na kula minut do góry dnem. Następnie pasteryzujmy je przez 20 minut. Dokładna instrukcja pasteryzacji jest tutaj.


Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.