środa, 14 czerwca 2017

Jaglanka z truskawkami

Dziś chciałbym Wam zaproponować zdrowe i ciepłe śniadanie. Od jakiegoś 1,5 roku, a może nawet dłużej, gotuje jaglankę przynajmniej 5 razy w tygodniu. Moja córka ją uwielbia, a ja jestem spokojna, że zjadła coś ciepłego i pożywnego. Robią jaglanką na różne sposoby: z sezonowymi lub mrożonymi owocami, z dodatkiem amarantusa, goji, rodzynek czy żurawiny. W oddzielnej miseczce podaję do niej jogurt naturalny lub serek Bieluch.

Wiele osób mówi, że nie lubi kaszy jaglanej, bo jest gorzka lub mdła. Mi się jeszcze nie zdarzyło, żeby jaglanka była gorzka, a praktykę mam naprawdę sporą. Ważne jest, aby kaszę przed gotowaniem odpowiednio przygotować. Warto poświęcić kilka dodatkowych minut na jej uprażenie i dokładne wypłukanie, żeby cieszyć się jej smakiem.

Składniki
1/3 szklanki kaszy jaglanej
1/2 szklanki zimnej wody
2 łyżki pokrojonego jabłka
kilka truskawek
łyżeczka rodzynek
(opcjonalnie)
1/2 łyżeczki masła
cynamon do smaku
1 łyżka uprażonych płatków migdałowych
ew. syrop klonowy

Kaszę wsypujemy do rondla z grubym dnem i prażymy na niewielkim ogniu do momentu, aż zacznie pachnieć. Przesypujemy ją na sito i płuczemy silnym strumieniem zimnej wody przez około minute.

Ponownie przesypujemy kaszę do rondelka i zalewamy wodą. Dodajemy masło (lub inny tłuszcz np. olej kokosowy), rodzynki i cynamon. Doprowadzamy do wrzenia i przykrywamy przykrywką. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy około 15 minut do wchłonięcia wody przez kaszę. Nie mieszamy kaszy w trakcie gotowania. Pod koniec, gdy większość wody wyparuje, dorzucamy pokrojone w drobna kostkę jabłko. Trzeba uważać, żeby nie przypalić kaszy.

Jeżeli kasza jest jeszcze surowa a woda odparowała, dolewamy jeszcze odrobinę, można też wlać więcej wody, gdy wolicie kaszę bardziej kleistą niż sypką. Gotową kaszę wyłączamy, dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut.

Gotową kasze przekładamy do miseczki. Możemy delikatnie polać ją syropem klonowym. Ja rzadko  dosładzam kaszę, bo naturalny cukier z rodzynek i jabłka już mi wystarcza. Dodajemy pokrojone na kawałki truskawki i posypujemy płatkami migdałowymi.

Ja lubię kaszę z dodatkiem jogurtu naturalnego lub serka Bielucha.

Smacznego!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate