czwartek, 20 lipca 2017

Chleb pszenno-żytni bez zagniatania

Pierwszy raz upiekłam chleb, który nie jest na zakwasie, a przy tym zawiera zaledwie dwa gramy drożdży. Gdy znalazłam ten przepis na blogu Elizy Mórawskiej, nie dowierzałam, że chleb faktycznie wyrośnie, a jednak wyrósł i to dwukrotnie. Upiekłam go i z apetytem zjadłam. To chleb dość wilgotny, sprężysty o dość twardej chrupiącej skórce.


Składniki
(keksówka 26 cm)
300 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej
250 ml letniej wody
1,5 łyżeczki soli
2 gramy świeżych drożdży

Wszystkie składniki mieszamy w ceramicznej misce za pomocą łyżki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12-18 godzin do wyrastania. Moje ciasto chlebowe zaczęło rosnąć dopiero po 15 godzinach.

Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami lub mąką keksówki. Jego wierzch obsypujemy mąką i ponownie odstawiamy do wyrastania. Ciasto powinno wypełnić formę po upływie około 30-60 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 230'C, na dno wsypujemy 1szklankę kostek lodu. Chleb pieczemy przez 10 minut w 230'C na opcji góra-dół, następnie zmniejszamy temperaturę do 210'C i pieczemy jeszcze przez 30-40 minut.

Przepis na Thermomix
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do naczynia miksującego i mieszamy 1min/Interwał. Ciasto przekładamy do ceramicznej miski .Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 12-18 godzin do wyrastania. Moje ciasto chlebowe zaczęło rosnąć dopiero po 15 godzinach.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami lub mąką keksówki. Jego wierzch obsypujemy mąką i ponownie odstawiamy do wyrastania. Ciasto powinno wypełnić formę po upływie około 30-60 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 230'C, na dno wsypujemy 1szklankę kostek lodu. Chleb pieczemy przez 10 minut w 230'C na opcji góra-dół, następnie zmniejszamy temperaturę do 210'C i pieczemy jeszcze przez 30-40 minut.


Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate