piątek, 28 lipca 2017

Czekoladowe ciasto migdałowe z malinami i jagodami

To kolejne ciasto, które łączy w sobie maliny i czekoladę. Jest intensywnie czekoladowe i zbite. Nie zawiera mąki, którą zastępują zmielone migdały. Przepis na nie podpatrzyłam na Kwestii Smaku, oczywiście zmieniłam to i owo zgodnie z moimi preferencjami.


Składniki
(Tortownica 20-23cm)
200 g zmielonych migdałów
(na TM mogą być całe)
150 g cukru
100 g gorzkiej czekolady
4 średnie jajka
3 łyżki kakao do pieczenia
skórka otarta z 1 pomarańczy
100 g malin
50 g jagód



Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do nich kakao, mielone migdały, skórkę z pomarańczy oraz roztopione 2/3 czekolady (resztę czekolady kroimy w kosteczkę i odkładamy na bok). Masę mieszamy do momentu, aż stanie się jednolita.

Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką (jeżeli zależy nam na cieście bezglutenowym, możemy wysypać ją zmielonymi migdałami lub mąką kokosową). Przelewamy do niej ciasto, a na wierzchu układamy malin, jagody oraz pokrojoną w kosteczkę czekoladę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150'C i pieczemy na opcji góra-dół przez ok. 35 minut. Wyjmujemy i studzimy. Możemy także podać lekko ciepłe z kulką lodów waniliowych.

Przed podaniem możemy posypać ciasto kakaem i udekorować świeżymi owocami. 

Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy migdały i miksujemy 20s/obr.10. Przekładamy je do innego naczynia. Czekoladę łamiemy na kawałki i 2/3 wkładamy do naczynia miksującego. Miksujemy 10s/obr.10 i rozpuszczamy 4min/80'C/obr.4. Przekładamy ją do miseczki i myjemy naczynie. Pozostałą czekoladę kroimy w drobną kostkę.
Zakładamy motylek i wbijamy jajka, wsypujemy cukier i ubijamy 4min/37'C/obr.4
Zdejmujemy motylek i dodajemy kakao, zmiksowane migdały, rozpuszczoną czekoladę i skórkę z pomarańczy. Mieszamy 1min/obr.4.
Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm smarujemy masłem i oprószamy mąką (jeżeli zależy nam na cieście bezglutenowym, możemy wysypać ją zmielonymi migdałami lub mąką kokosową). Przelewamy do niej ciasto, a na wierzchu układamy malin, jagody oraz pokrojoną w kosteczkę czekoladę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150'C i pieczemy na opcji góra-dół przez ok. 35 minut. Wyjmujemy i studzimy. Możemy także podać lekko ciepłe z kulką lodów waniliowych.
Przed podaniem możemy posypać ciasto kakaem i udekorować świeżymi owocami.


Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate