poniedziałek, 3 lipca 2017

Lemon curd - krem cytrynowy

Lemon curd, czyli krem cytrynowy. Idealny do babeczek, tartaletek, bezy czy jako krem do tortu. Uwielbiam jego słodko-kwaśny smaki i mogłabym go wyjadać prosto ze słoiczka. Domowy nie ma sobie równych, więc spróbujcie go koniecznie

Składniki
200 g cukru pudru
(na TM może być zwykły)
Skórka z 3 cytryn
Sok z 3 cytryn
2 żółtka
2 jajka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
20 g masła

Wszystkie składniki poza masłem zagotowujemy na niewielkim ogniu w rondelku z grubym dnem. Cały czas mieszamy krem za pomocą rózgi, trzeba uważać żeby się nie przypalił.

Gdy krem zgęstnieje i zacznie się gotować, zdejmujemy go z ognia i dodajemy masło. Jeszcze raz mieszamy krem. Jeżeli ma grudki, miksujemy go.

Gotowy krem przekładamy do słoika, zakręcamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Przechowujemy go w lodówce przez maksymalnie 1 miesiąc.


Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wsypujemy cukier i miksujemy 15s/obr.10. Dorzucamy skórkę z cytryn i ponownie miksujemy 20s/obr.10.
Dodajemy masło, jajka, żółtka, mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i podgrzewamy 20min/90'C/obr.2.
Na samym końcu zakładamy miarkę i miksujemy krem 25s/obr.6.

Gotowy krem przekładamy do słoika, zakręcamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Przechowujemy go w lodówce przez maksymalnie 1 miesiąc.


Smacznego! 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate