czwartek, 27 lipca 2017

Sałatka z rukoli z pomidorkami i szynką parmeńską

Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, a przy tym pyszna i wyrazista sałatka. Sprawdzi się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i drugie śniadanie. Ja uwielbiam zagryzać nią grzanki z tapenadą.

Składniki
Sałatka
1/2 opakowania rukoli
4 plasterki szynki parmeńskiej
10 pomidorków koktajlowych
2 łyżki ziaren słonecznika
1-2 łyżki tartego parmezanu

Dressing
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu balsamicznego
1 ząbek czosnku
(starty lub przepuszczony przez praskę)
sól i pieprz do smaku



Rukolę płuczemy na sicie i osuszamy. Pomidorki koktajlowe myjemy i kroimy na połówki. Szynkę kroimy w paski. Rozgrzewamy suchą patelnię, wrzucamy na nią ziarna słonecznika i prażymy przez kilka chwil, aż ziarna lekko się zrumienią. 

Następnie przygotowujemy dressing. Wszystkie jego składniki wkładamy do szklanki i dokładnie mieszamy ze sobą.

Do miski wkładamy rukolę, pomidorki koktajlowe oraz szynkę. Polewamy dressingiem i dokładnie mieszamy. Jeżeli jest taka potrzeba, dosalamy sałatkę. Na końcu posypujemy ją ziarnami słonecznika i parmezanem.

Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate