środa, 19 lipca 2017

Szwedzkie klopsiki bezglutenowe

Szwedzkie klopsiki chyba wszystkim kojarzą się z Ikeą. Powiem szczerze, że nie wiem, jak smakują te ikeowe, ale te z przepisu Jamiego Olivera zdecydowanie dają radę.


Składniki
200 g chudej mielonej wołowiny
200 g chudej mielonej wieprzowiny
1/2 pęczka koperku
1/3 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki kminku
1 łyżka wódki
1 łyżka oliwy z oliwek
4 łyżeczki dżemu żurawinowego
4 łyżki śmietany 12%
4 łyżki jogurtu naturalnego do podania

Do miski wkładamy mięso mielone, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy większość drobno posiekanego koperku. Wszystko dokładnie mieszamy i ugniatamy dłońmi.

Masę mięsną dzielimy na 4 części i lekko zwilżonymi dłońmi z każdej z nich formujemy po 5 kulek.

Na gorącą patelnię wlewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek i wrzucamy klopsiki. Posypujemy je kminkiem, zwiększamy ogień i smażymy, regularnie wstrząsając patelnią, aż się zarumienią.

Następnie wlewamy na patelnię z klopsikami łyżkę wódki i ostrożnie podpalamy ją zapałką. Czekamy aż płomienie zgasną i dodajemy dżem, śmietanę i ok. 2 łyżek wody. Gotujemy klopsiki na wolnym ogniu.

Klopsiki podajemy posypane resztą posiekanego koperku i przybrane kleksami jogurtu.

Smacznego! 

Przepis pochodzi z książki "15 minut w kuchni" Jamiego Olivera.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate