sobota, 19 sierpnia 2017

Domowy ketchup

Moja córka, jak pewnie większość dzieci, przepada za ketchupem. Do tej pory raczej nie pozwalałam jej go jeść, bo skład kupnego zupełnie mnie nie przekonuje. Postanowiłam przygotować zdrową wersję ketchupu specjalnie dla dzieci i znalazłam prawie idealny przepis u Ewy Wachowicz. Ten ketchup zawiera zaledwie 1 łyżkę octu jabłkowego i 1 łyżeczkę cukru, a przy tym jest naprawdę smaczny.

Składniki
1 kg mięsistych pomidorów
(np. Lima)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka cukru
1/3 łyżeczki soli
szczypta pieprzu 

Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skorki i usuwamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w kostkę i przekładamy do garnka.
Dokładamy posiekany drobno czosnek, dodajemy oliwę, ocet i cukier. Przyprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na małym ogniu, aż pomidory się rozpadną, a sos mocno zgęstnieje.
Następnie miksujemy lub przecieramy sos przez sitko.

Gorący sos przelewamy do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcamy i odstawiamy do wystudzenia i przechowujemy w lodówce. Jeżeli robimy go na zimę, trzeba ketchup zapasteryzować. Wkładamy go do piekarnika,  rozgrzewamy do 120'C i pasteryzujemy przez 20 minut.


Przepis na Thermomix
Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skorki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na ćwiartki i wkładamy do naczynia miksującego, dodajemy ząbek czosnku i rozdrabniamy 5s/obr.8. Dokładamy oliwę z oliwek, ocet, cukier, sól i pieprz. Na pokrywę zakładamy koszyczek i gotujemy 30min/Varoma/obr.2. Następnie zakładamy miarkę i miksujemy 30s/obr.7.
Gorący sos przelewamy do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcamy i odstawiamy do wystudzenia i przechowujemy w lodówce. Jeżeli robimy go na zimę, trzeba ketchup zapasteryzować. Wkładamy go do piekarnika,  rozgrzewamy do 120'C i pasteryzujemy przez 20 minut.

Smacznego!

””


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate