niedziela, 13 sierpnia 2017

Puszyste placki z jabłkami

Placki z jabłkami to mój ulubiony letni obiad lub weekendowe śniadanie. Są niezwykle puszyste i delikatne, dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego świetnie nadają się na drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Można jeść je same, z dodatkiem śmietany lub posypane cukrem pudrem, co kto lubi.

Składniki
5 kwaśnych jabłek
200 g mąki pszennej
170 ml mleka
2 jajka
(oddzielnie białka i żółtka)
1 łyżka oleju
3 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu

Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę.

Rozmącone żółtka mieszamy z mlekiem, olejem, cukrem i cynamonem. Dodajemy do nich mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy składniki, aż ciasto stanie się gładkie bez żadnych grudek. Dodajemy do masy jabłka i mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy ją do ciasta jabłkowego, delikatnie mieszamy. 

Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy niewielkie porcje ciasta. Placuszki smażymy na złoty kolor po mniej więcej minucie z każdej strony.

Placki możemy podać same lub z dodatkiem cukru pudru, kwaśnej śmietany lub kremowego serka np. Bielucha lub naturalnego serka homogenizowanego. Można także posypać je cynamonem.

Przepis na Thermomix
Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy  gniazd nasiennych i kroimy w ćwiartki. Do naczynia miksującego wkładamy połowę jabłek i rozdrabniamy 4s/obr.4. Przekładamy do innego naczynia i powtarzamy z drugą połową jabłek. Jabłka wyjmujemy z TM i odstawiamy.
Naczynie myjemy i wycieramy do sucha. Zakładamy motylek, wlewamy białka i ubijamy na sztywną pianę 3min/obr.4. Przekładamy do innego naczynia.
Do naczynia miksującego wkładamy żółtka, mleko, olej, cukier i cynamon. Mieszamy 20s/obr.9. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i ponownie mieszamy 30s/obr.6. Dodajemy jabłka i mieszamy 30s/noże wsteczne/obr.4. Przelewamy ciasto do dużej miski i na samym końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy za pomocą kopystki do połączenia się składników.
Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy niewielkie porcje ciasta. Placuszki smażymy na złoty kolor po mniej więcej minucie z każdej strony.
Placki możemy podać same lub z dodatkiem cukru pudru, kwaśnej śmietany lub kremowego serka np. Bielucha lub naturalnego serka homogenizowanego. Można także posypać je cynamonem.


Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate