niedziela, 13 sierpnia 2017

Puszyste placki z jabłkami

Placki z jabłkami to mój ulubiony letni obiad lub weekendowe śniadanie. Są niezwykle puszyste i delikatne, dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego świetnie nadają się na drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Można jeść je same, z dodatkiem śmietany lub posypane cukrem pudrem, co kto lubi.

Składniki
5 kwaśnych jabłek
200 g mąki pszennej
170 ml mleka
2 jajka
(oddzielnie białka i żółtka)
1 łyżka oleju
3 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu

Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę.

Rozmącone żółtka mieszamy z mlekiem, olejem, cukrem i cynamonem. Dodajemy do nich mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy składniki, aż ciasto stanie się gładkie bez żadnych grudek. Dodajemy do masy jabłka i mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy ją do ciasta jabłkowego, delikatnie mieszamy. 

Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy niewielkie porcje ciasta. Placuszki smażymy na złoty kolor po mniej więcej minucie z każdej strony.

Placki możemy podać same lub z dodatkiem cukru pudru, kwaśnej śmietany lub kremowego serka np. Bielucha lub naturalnego serka homogenizowanego. Można także posypać je cynamonem.

Przepis na Thermomix
Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy  gniazd nasiennych i kroimy w ćwiartki. Do naczynia miksującego wkładamy połowę jabłek i rozdrabniamy 4s/obr.4. Przekładamy do innego naczynia i powtarzamy z drugą połową jabłek. Jabłka wyjmujemy z TM i odstawiamy.
Naczynie myjemy i wycieramy do sucha. Zakładamy motylek, wlewamy białka i ubijamy na sztywną pianę 3min/obr.4. Przekładamy do innego naczynia.
Do naczynia miksującego wkładamy żółtka, mleko, olej, cukier i cynamon. Mieszamy 20s/obr.9. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i ponownie mieszamy 30s/obr.6. Dodajemy jabłka i mieszamy 30s/noże wsteczne/obr.4. Przelewamy ciasto do dużej miski i na samym końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy za pomocą kopystki do połączenia się składników.
Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy niewielkie porcje ciasta. Placuszki smażymy na złoty kolor po mniej więcej minucie z każdej strony.
Placki możemy podać same lub z dodatkiem cukru pudru, kwaśnej śmietany lub kremowego serka np. Bielucha lub naturalnego serka homogenizowanego. Można także posypać je cynamonem.


Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate