czwartek, 10 sierpnia 2017

Sernik na zimno z borówkami i polewą z białej czekolady

W tym roku mojego bloga zdominowały serniki. Wprost nie mogę im się oprzeć. W takie upalne dni najlepiej sprawdzają się serniki na zimno, bo komu by się chciało jeszcze stać przy piekarniku?
Ja na to nie mam ochoty. Uwielbiam lato, ale takie upały w mieście to nic przyjemnego, dlatego siedzimy sobie na działce i odpoczywamy od gorąca w pięknych okolicznościach przyrody. Dziś przygotowałam sernik bez pieczenia za to ze świeżymi borówkami. Nie jest zbyt słodki i ładnie tężeje. Na pewno jeszcze do niego wrócę.

Składniki
(Tortownica 23 cm)
Masa serowa
1 kg białego sera półtłustego 
(w wiaderku lub dwukrotnie mielonego)
150 g cukru pudru
200 g śmietany kremówki
350 g borówek
3,5 łyżki żelatyny + kilka łyżek zimnej wody
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

Spód
150 g herbatników czekoladowych
60 g stopionego masła
(jeżeli spód będzie zbyt sypki, mozma dodać 1 łyżkę gęstej śmietany)

Polewa
100 g białej czekolady
1 łyżka masła
3 łyżki śmietanki 30%

Najpierw przygotowujemy spód. Herbatniki miksujemy na piasek i dodajemy rozpuszczone masło. Mieszamy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Na spod wykładamy masę ciasteczkową i ugniatamy. Odstawiamy na kilka minut do lodówki.

Ser miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką masę.
Żelatynę zalewany wodą i odstawiamy do napęcznienia, a następnie delikatnie podgrzewamy (tylko do momentu rozpuszczenia się). Przez chwilę studzimy, dodajemy 3 łyżki masy twarogowej i mieszamy. Łączymy z pozostałym twarogiem i szybko miksujemy.

Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajmy do masy serowej, delikatnie mieszamy. Dokładamy borówki i łączymy je z serem.

Masę serową przelewamy do formy wyłożonej ciasteczkami. Wyrównujemy górę i wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.

Gdy masa już dobrze stężeje, przygotowujemy polewę. Czekoladę łamiemy na kawałki i na bardzo małym ogniu rozpuszczamy wraz ze śmietanką i masłem. Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy, następnie polewamy czekoladą sernik. Możemy go także udekorować borówkami.

Przepis na Thermomix
Najpierw przygotowujemy spód. Do naczynia miksującego wkładamy ciastka i rozdrabniamy 15s/obr.5. Przesypujemy je do innego naczynia. Dodajemy rozpuszczamy masło i mieszamy dokładnie. Dno tortownicy (23 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy je masą ciasteczkową. Następnie wkładamy do lodówki i chłodzimy przez kilka minut
Do naczynia miksującego wlewamy śmietanę, zakładamy motylek i ubijamy 1min/obr.4. Przekładamy do innego naczynia.
Do naczynia miksującego wkładamy twaróg, cukier puder i cukier waniliowy i miksujemy 1min/obr.4
Żelatynę zalewany wodą i odstawiamy do napęcznienia, a następnie delikatnie podgrzewamy (tylko do momentu rozpuszczenia się). Przez chwilę studzimy, dodajemy 3 łyżki masy twarogowej i mieszamy. Łączymy z pozostałym twarogiem i miksujemy 30s/obr.5. Dodajemy bitą śmietanę i mieszamy 20s/obr.5. Na samym końcu dokładamy borówki i ponownie mieszamy 15s/noże wsteczne/obr.4.
Masę serową przelewamy do formy wyłożonej ciasteczkami. Wyrównujemy górę i wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.
Gdy masa już dobrze stężeje, przygotowujemy polewę. Do naczynia miksującego wkładamy połamaną na kawałki czekoladę i miksujemy 5s/obr.7. Dokładamy masło oraz śmietanę i podgrzewamy 3min/70'C/obr.3. Lekko studzimy, następnie polewamy czekoladą sernik. Możemy go także udekorować borówkami.


Smacznego! 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate