poniedziałek, 7 sierpnia 2017

Sernik z czerwonymi porzeczkami

Ten sernik to idealne połączenie słodkawej serowej masy i kwaskowych porzeczek. Świetnie sprawdzi się w ciepłe letnie dni jako deser do mrożonej kawy. Następnym razem chyba pokuszę się jeszcze o zrobienie do niego polewy z białej czekolady.


Składniki
Masa serowa
(wszystkie składniki o temp. pokojowej)
1 kg twarogu mielonego
1 szklanka cukru
5 jajek
1 budyń waniliowy
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
400 g czerwonych porzeczek

Kruszonka
10 g cukru
10 g mąki
10 g masła

Najpierw przygotowujemy kruszonkę. Zagniatamy wszystkie składniki, zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na 30 minut.

W misce ucieramy twaróg, stopniowo dodajemy po jednym jajku i powoli wsypujemy cukier, proszek budyniowy.


Porzeczki wsypujemy do miseczki i posypujemy skrobią ziemniaczaną obtaczając w niej całe owoce. Następnie dodajemy je do masy twarogowej.

Tortownicę smarujemy masłem i wylewamy do niej ciasto. Wyrównujemy i po wierzchu posypujemy schłodzoną kruszonką. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym  do 180'C przez ok. 45 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. Przed podaniem możemy posypać sernik cukrem pudrem.



Przepis na Thermomix 
Najpierw przygotowujemy kruszonkę. Do naczynia miksującego wkładamy mąkę, cukier i zimne masło pokrojone na kawałki. Miksujemy 10s/obr.7. Przekładamy do innego naczynia i chowamy do lodówki.
Następnie przygotowujemy masę twarogową. Do naczynia miksującego wkładamy twaróg i mielimy 1,5min/obr.6. Dodajemy jajka, cukier oraz proszek budyniowy i miksujemy 40s/obr.5
Porzeczki wsypujemy do miseczki i posypujemy skrobią ziemniaczaną obtaczając w niej całe owoce. Następnie dodajemy je do masy twarogowej i mieszamy 45s/noże wsteczne/obr.4.
Tortownicę smarujemy masłem i wylewamy do niej ciasto. Wyrównujemy i po wierzchu posypujemy schłodzoną kruszonką. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym  do 180'C przez ok. 45 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. Przed podaniem możemy posypać sernik cukrem pudrem.


Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate