środa, 23 sierpnia 2017

Sok z aronii z liśćmi wiśni

Na blogu chwilowy przestój, bo jesteśmy na wakacjach na Podlasiu. Miejsce jest niezwykle urokliwe, ale dzieci jak to dzieci wstają już po 5 rano, a Internet łapię jakimś cudem po kilka razy dziennie, także odpoczywamy tu od cywilizacji i codziennych obowiązków. Co nieco z naszego wyjazdu możecie podejrzeć na Instagramie.

Dziś zapraszam na sok z aronii aromatyzowany liśćmi wiśni. Wspaniale smakuje jako dodatek do wody lub herbaty. 


Składniki
1 kg aronii
1 kg cukru 
1,5 l wody
20 liści wiśni
sok z 1,5 cytryny 

Owoce aronii i liście wiśni dokładnie myjemy. Zalewamy je wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut.

Następnie przecedzamy sok, dodajemy do niego cukier oraz sok z cytryny. Mieszamy do rozpuszczenia się cukru i od razu przelewamy gorący sok do wyparzonych butelek. Gotowy sok pasteryzujemy przez 15 minut.


Przepis na Themromix
Do naczynia miksującego wlewamy wodę oraz sok z cytryny. Zakładamy koszyczek, wsypujemy do niego 1/3 malin, liście wiśni i 350g cukru. Zakładamy pokrywę, na nią stawiamy Varomę, wsypujemy pozostałe maliny i cukier i gotujemy 20min/Varoma/obr.2. W połowie gotowania mieszamy owoce na Varomie, żeby cały cukier się rozpuścił.
Następnie przecedzamy sok i jeszcze gorący przelewamy do wyparzonych butelek. Gotowy sok pasteryzujemy przez 15 minut.

Smacznego!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate