niedziela, 3 września 2017

Kruchy placek ze śliwkami i bezą

Ledwo zaczęły się wakacje, a już jest wrzesień i dla uczniów ponownie zaczyna się szkoła. Tego września moja córeczka przestaje być już tylko małą córeczka mamusi i staje się prawdziwym przedszkolakiem. Mam wrażenie, że dopiero ją urodziłam, a to już 2,5 letnia panna, zupełnie nie wiem, kiedy to minęło!
Ale wrzesień to nie tylko powrót do szkoły i przedszkolne debiuty, ale także przedsmak jesieni i zapach śliwek. Węgierki pysznią się na straganach i zachęcają do wypieków i przetworów. Tarta ze śliwkami i kruszonką jest jedną z moich ulubionych, ale placek ze śliwkami i bezą to po prostu bajka.

Składniki
(forma 30x25)
Ciasto
300 g mąki
(200g pszennej i 100g krupczatki)
50 g cukru pudru
180 g masła
2 żółtka
szczypta soli

Beza
3 białka o temp. pokojowej
150 g cukru
2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
szczypta soli

Owoce
350 g śliwek np. węgierek 


Najpierw ucieramy żółtka z masłem i cukrem, następnie dodajemy mąkę i szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia i przekładamy je do blaszki. Nakłuwamy widelcem i chowamy do lodówki lub do zamrażarki na 15-30 minut.

W międzyczasie przygotowujemy owoce i bezę. Śliwki myjemy, kroimy na połówki i pozbawiamy je pestek.
Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Powoli, partami dodajemy cukier, cały czas ubijając pianę. Na samym końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy jeszcze przez minutę.

Połówki śliwek układamy na schłodzonym cieście skórką do dołu. Na owoce wykładamy bezę i wyrównujemy ją łyżką. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C i pieczemy na opcji góra-dół przez ok. 35-45 minut, aż beza lekko się zarumieni i będzie chrupka.
Ciasto studzimy na kuchennej kratce.


Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy żółtka, masło, cukier puder oraz mąkę i mieszamy 30s/obr.4. Zgarniamy ciasto w kulę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia i przekładamy je do blaszki. Nakłuwamy widelcem i chowamy do lodówki lub do zamrażarki na 15-30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy owoce i bezę. Śliwki myjemy, kroimy na połówki i pozbawiamy je pestek.
Białka przelewamy do idealnie czystego i suchego naczynia miksującego. Zakładamy motylek i ubijamy pianę 4min/obr.4. Gdy tylko piana stanie się sztywna, zaczynamy powoli dosypywać do naczynia cukier (nie przerywając ubijania), na samym końcu dodajemy mąkę.
Połówki śliwek układamy na schłodzonym cieście skórką do dołu. Na owoce wykładamy bezę i wyrównujemy ją łyżką. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C i pieczemy na opcji góra-dół przez ok. 35-45 minut, aż beza lekko się zarumieni i będzie chrupka.
Ciasto studzimy na kuchennej kratce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.