poniedziałek, 25 września 2017

Sok z czarnego bzu z cytryną

Jesień i zima to czas infekcji. My się wspomagamy sokiem z czarnego bzu. Podawałam Wam już w tym roku jeden przepis na taki sok, ale ponieważ choróbska nas atakują, postanowiłam zwiększyć nasze zapasy i przygotowałam kolejna partię bzowego soku. Tym razem wzbogaciłam go dodatkiem cytryny. Ten sok jest zdecydowanie bardziej rzadki, ale smakuje równie dobrze. Ja od jakiś dwóch tygodni każdy dzień zaczynam od herbaty z czarnym bzem. To zdrowy nawyk w sezonie jesienno-zimowym i wart naśladowania.


Składniki
1 kg owoców czarnego bzu
600 g cukru
200 ml wody
sok z 1 cytryny



Owoce bzu musimy dobrze przygotować. Do jedzenia nadają się jedynie dojrzałe czarne kuleczki. Wszystkie łodyżki i zielone owoce musimy wyrzucić, bo zawierają toksyny. Bez najłatwiej obiera się za pomocą widelca.

Owoce bzu myjemy pod zimną wodą i przekładamy je do garnka z grubym dnem, zalewamy wodą i zasypujemy cukrem. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez około 30-40 minut. Następnie przecedzamy bzową pulpę za pomocą gęstego sitka lub gazy. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i ponownie zagotowujemy. 

Gorący sok przelewamy do wyparzonych butelek, mocno zakręcamy i pasteryzujemy. 


Przepis na Thermomix
Owoce bzu musimy dobrze przygotować. Do jedzenia nadają się jedynie dojrzałe czarne kuleczki. Wszystkie łodyżki i zielone owoce musimy wyrzucić, bo zawierają toksyny. Bez najłatwiej obiera się za pomocą widelca. Owoce bzu myjemy pod zimną wodą.
Do naczynia miksującego wlewamy wodę. Do koszyczka wsypujemy 400 g owoców i 200 g cukru. Zakładamy przystawkę Varoma i wsypujemy pozostały bez oraz cukier. Gotujemy 30min/Varoma/obr.2. Następnie lekko odciskamy owoce do naczynia miksującego, dodajemy sok z cytryny i mieszamy 10s/obr.5.
Gorący sok przelewamy do wyparzonych butelek, mocno zakręcamy i pasteryzujemy. 

 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.