poniedziałek, 11 września 2017

Szarlotka z aronią

Trochę mniej mnie ostatnio na blogu, bo dużo się u nas działo. Dwójka chorujących naraz dzieci to nie przelewki, ale choróbsko chyba już za nami. Dziś po raz pierwszy wysłałam moją 2,5 latkę do przedszkola. Czekałam na ten dzień z niecierpliwością, ale i lekką obawą, jak sobie poradzi. Jak na pierwszy raz było bardzo dobrze, Mała była uśmiechnięta i jutro także wybiera się do przedszkola. Jest więc nadzieja na nieco więcej czasu na moje przyjemności :)

Kilka dni temu dostałam wiaderko aronii. Zrobiłam już aroniowe soki i dżemy, więc tym razem postanowiłam użyć aronii do ciasta. Bardzo smakowały mi drożdżowe ślimaczki z aronią i pomyślałam sobie, że dobra będzie także szarlotka z aronią. Muszę powiedzieć, że jest bardzo dobra, kruchutka z pysznym nadzieniem. 

Składniki
(forma 30x25)
Ciasto
300 g mąki
(200 g pszennej i 100 g krupczatki)
50 g cukru pudru
180 g zimnego masła
2 żółtka
szczypta soli

Nadzienie
400 g kwaśnych jabłek np. Antonówki
(obranych i bez pestek)
200 g aronii
4-5 łyżek brązowego cukru
1/2 łyżeczki cynamonu 
ziarenka z 5 owoców kardamonu
1 łyżka masła

Kruszonka
120 g mąki krupczatki
70 g cukru pudru
70 g zimnego masła 

Najpierw ucieramy żółtka z masłem i cukrem, następnie dodajemy mąkę i szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia i przekładamy je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i chowamy do lodówki lub do zamrażarki na 15-30 minut.
Następnie przygotowujemy kruszonkę. Do miski wkładamy mąkę, cukier i pokrojone na kawałki masło. Rozcieramy składniki w palcach, aż powstaną grudki. Kruszonkę odstawiamy do lodówki.

Gdy ciasto i kruszonka się chłodzą, przygotowujemy nadzienie. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojone w drobną kostkę jabłka i aronię. Przesmażamy aż owoce nieco zmiękną i doprawiamy cynamonem oraz rozgniecionymi ziarenkami kardamonu.

Podduszone owoce przekładamy na zimne ciasto, równomiernie posypujemy je kruszonką i wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180'C. Szarlotkę pieczemy przez 35-40 minut na opcji góra-dół do zarumienienia.

Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy żółtka, masło, cukier puder oraz mąkę i mieszamy 30s/obr.4. Zgarniamy ciasto w kulę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia i przekładamy je do blaszki. Nakłuwamy widelcem i chowamy do lodówki lub do zamrażarki na 15-30 minut.
Do naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki na kruszonkę i ucieramy 15s/obr.6. Przekładamy do miseczki i chowamy do lodówki.
W międzyczasie przygotowujemy owoce. Naczynie myjemy, wkładamy do niego jabłka i rozdrabniamy 5s/obr.4.  Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojone w drobną kostkę jabłka i aronię. Przesmażamy aż owoce nieco zmiękną i doprawiamy cynamonem oraz rozgniecionymi ziarenkami kardamonu.Podduszone owoce przekładamy na zimne ciasto, równomiernie posypujemy je kruszonką i wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180'C. Szarlotkę pieczemy przez 35-40 minut na opcji góra-dół do zarumienienia.
Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate