środa, 4 października 2017

Sernik ze śliwkami

Jesienny sernik ze śliwkami i polewą czekoladową, idealny do kawy w te pochmurne dni. Ciasto jest kremowe i delikatne. Trudno poprzestać na jednym kawałku.

Składniki
1/2 kg tłustego twarogu
180 g cukru pudru
200 g masła
4 jajka
(oddzielnie białka i żółtka)
2 łyżki kaszy manny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
300 g śliwek węgierek

Polewa
1/2 szklanki cukru
60 g masła
1 łyżka kakao do pieczenia
1/2 łyżki wody 

Śliwki myjemy, kroimy na połówki i wypestkowujemy.

Białka ubijamy na sztywną masę. Ser, połowę cukru i masło ucieramy na gładką masę.  Pozostałą część cukru dodajemy do żółtek i ubijamy do białości.

Kaszę manną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Ser, utarte żółtka oraz kaszę i mąkę ziemniaczaną łączymy ze sobą i miksujemy. Na koniec dodajemy pianę z białek i całość lekko mieszamy.

Tortownicę smarujemy masłem, a jej spód wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej masę serową i na jej wierzchu układamy śliwki skórką do dołu. Lekko wciskamy je w ser.

Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C i pieczemy go około 50 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku.

Gdy sernik wystygnie, przygotowujemy polewę. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i kakao i mieszamy do rozpuszczenia i połączenia się składników. Dodajemy łyżkę wody i ponownie mieszamy składniki. Masę lekko studzimy i polewamy nią sernik.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawienie komentarza.